BUDAPEST – Együtt az úton magyarok és románok – Konferencia az együttélésről

A Charta XXI Egyesület a szlovák-magyar (2016) és a ruszin-magyar (2018) konferencia után 2019-ben a román-magyar kapcsolatokról rendez konferenciát Budapesten, március 23-án, szombaton. A cél nem a történelmi sebek felszakítása, és nem a jelenleg is meglévő, vagy a növekvő sérelmek eltagadása.

A sok évszázados román-magyar együttélés nem ért véget Trianonnal, csak jellegében változott meg. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a Kárpát-medencében továbbra is együtt leszünk, s mindkét nép érdeke, sőt az Európai Unióban való tagságunk tapasztalata alapján sikereink feltétele is, hogy egymásra támaszkodva s ne egymás ellenében próbáljunk érvényesülni. A két nemzet képviselői 1920 óta számos alkalommal próbálkoztak a román-magyar kapcsolatok építésével, egymás gondolkodásának és kultúrájának jobb megértésével. Ezek a törekvések (például a Nagyváradi Hídverés) azonban rendre elakadtak. Ez azonban nem lehet akadálya, hogy konokul, újra meg újra megpróbáljuk rendezni kapcsolatainkat.

Ez a konferencia útkeresés. A Trianon utáni első száz év nem volt sikeres egyik nemzet számára sem. Hozzá kell fognunk megtervezni a következő száz évet, annak érdekében, hogy utódainknak majd legyen okuk akár közösen is ünnepelni 2120- ban. A románoknak egy sikeres, az európai értékek alapján működő országot, (akár lesz még Európai Unió, akár nem), s a magyaroknak emberi jogaik teljességét, egyénileg és közösségben egyaránt.

Kiinduló pontként Kós Károly kiáltó szavai szolgálnak: „A régi Magyarország nincs többé számunkra; de Erdély, Ardeal, Siebenbürgen, Transsilvánia, vagy bármi nyelven nevezte és nevezi a világ: feltámadt és van, aminthogy volt akkor is, amikor azt hittük mi magunk, mert akartuk hinni, hogy nincs és csak Magyarország van. Akkor is volt, de most is van és akárhogyan is akarja akármilyen akarat, lesz örökön, örökké.” Lassan százéves lesz ez a kiáltvány, s Erdély magyarsága joggal mondhatja el Bartis Ferenccel: És mégis élünk…

Száz évvel az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése és Nagy-Románia megszületése után mind a románok, mind a magyarok előtt roppant kihívás áll, ha odafigyelnek Lucian Boia gondolataira. Ő történészként – vállalva a megkövezés veszélyét – arra figyelmezteti a románokat, hogy nincs történelmi joguk Erdélyre. De az erre a mondatra felhevülő magyar érzelmeket is lehűti, amikor a történelmi igazsággal szemben a demográfiai igazságot is kimondja: a többségben lévő románok önrendelkezési jogának is érvényesülnie kell.

surjan
Dr. Surján László

„Ez a konferencia egy kinyújtott kéz: társakat keresünk egy úthoz, amelynek vége egy olyan Románia és olyan Magyarország, amelyek nem fordulnak egymás ellen, megfékezik az etnikai konfliktusokat, biztonságos és boldogságos életet nyújtanak országuk minden polgárának” – írj a szervezők nevében dr. Surján László (1941-ben született Kolozsváron), az Antall- és a Boross-kormányok volt népjóléti minisztere, korábbi országgyűlési és európai parlamenti képviselő, aki civil aktivistaként ma is szívügyének tekinti a magyar-román viszony megnyugtató alakulását.

A románok és a magyarok nagy számban élnek saját országukon kívül. Mindkettőnk érdeke tehát, hogy külhoni nemzettársainkkal élő, nemzetmegtartó kapcsolatunk legyen.

A most szervezendő kerekasztal résztvevői: Samandra Enache, Gál Kinga, Sabin Gherman, Makkai Béla, Marchut Réka, Miskolczy Ambrus, Simó Márton, Roxana Tudor, Traian Ungureanu. Fővédnök: Grezsa István.

Portálunkon és a Hargita Népe hasábjain a következőkben beszámolunk a konferencia munkálatairól. Farkas Antal kollégánk álló- és mozgóképekben fogja dokumentálni az előadásokat és a konferencia kísérőeseményeit.

www.chartaxxi.eu

chartaxxi

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.