MÁRCIUS 15. – Laborfalvi Rózára és Jósika Miklósra emlékezünk

Branyicskai báró Jósika Miklós (1794-1865) nevét sokan csak az utcanévtáblákról ismerik, de azt is alig-alig tudjuk róla, hogy író-drámaíró és újságíró volt, a magyar romantikus regény megteremtője. Pesten 1851-ben az Újépület mögötti téren az ítéletet Jósikán és 35 társán – in effigie (jelképesen) – végre is hajtották.

Josika-Miklos-Szurdok.jpg

Az itt látható képpel részben a Világos utáni magyar bujdosóra emlékezünk, akit 1850. január 5-én a rendkívüli hadi törvényszék halálra ítélt. Jósika Miklós ténylegesen Drezdában hunyt el 1865-ben, eredetileg ott is temették el. A Kisfaludy Társaság kezdeményezésére 1894. május 5-én megünnepelték az író születésének századik évfordulóját, mely alkalomból leleplezték Stróbl Alajos közadakozásból készített mellszobrát is.

Báró Jósika Miklós és Báró Podmaniczky Julia síremléke
Báró Jósika Miklós és Báró Podmaniczky Júlia sírja a Házsongárdi temetőben Kolozsváron – Dunky Ferenc felvétele (1896)

A társaságnak ezt a szándékát, hogy hamvait és utána elhalt nejét külföldről hazaszállíttassa, megelőzte báró Jósika Samu kegyelete, aki Jósika Miklós egyik unokájával élt házasságban, és a hamvakat a drezdai sírkertből saját költségén hazahozatta, majd a kolozsvári temetőben elhelyeztette.

laborfalvi.jpg

Ezen a képen 1848 márciusának aktív hősét, a színésznő Laborfalvi Rózát látjuk: az évek során nem is kissé romantikussá lett történet szerint a művésznő Katona József Bánk bánjának ezen előadásán találkozott a nála nyolc évvel fiatalabb Jókai Mórral, s egy kokárdát tűzött a férfi kabátjának hajtókájára – majd megcsókolta. Laborfalvi Rózának a továbbiakban elévülhetetlen szerepe volt Jókai forradalmi munkásságában, bujdosásában és megmenekítésében. Az ismeretlen alkotó rézmetszete Laborfalvi Rózát Jósika Miklós A két Barcsai című drámájában, Bornemisza Annaként örökítette meg 1844-ben.

Emlékezzünk ma a Márciusi Ifjak mellett rájuk is!

A címképen: 1848-ból származó pántlikás szalagrózsa

sunyo(1)

Mészáros Sunyó Sándor (Budapest)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.