Kozma Ferenc időszerűségéről – SZÉKELYKERESZTÚR

Talán váratlanul érte, de képzettségi szintjéhez és tudásához mérten nem érezhette méltatlannak annak idején, a Nyugat-Európai peregrinációról frissen hazatért Kozma Ferenc (1844-1920) azt a feladatot, amellyel egyháza megbízta. Három éven át a székelykeresztúri unitárius gimnázium tanára volt, majd 1873-tól 1886-ig az 1870-ben létesített Magyar Királyi Állami Tanítóképző Intézet igazgatójaként tevékenykedett.

DSC01937
Kozma Ferenc útlevele

Ez a szűkebb pátriáján túlható intézmény – hiszen Csekefalván született és Keresztúron járt középiskolát – az ő hathatós tevékenységének köszönhette, hogy kiforrott, komoly pedagógiai elvek mentén működő, jól felszerelt iskolaként készíthette fel a pályára a nemzet napszámosait.

Kozma_tanar_ur
Dr. Pócs Tamás, a tudós pap dédunokája

A szerda délután tartott konferencián az első előadó, Dr. Pócs Éva professor emeritus (Pécsi Tudományegytem, Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszék) betegsége miatt ugyan nem tudott jelen lenni, de elküldte előadását, amelyet bátyja, dr. Pócs Tamás ismertetett. Pócs Tamás tanár úr (professor emeritus, Debreceni Egyetem, az MTA rendes tagja) nagy tisztelettel és szakértelemmel beszélt dédnagyapjuk kéziratos hagyatékáról és annak sorsáról is.

Racz_Norbi
Rácz Norbert unitárius lelkész, egyháztörténész

Rácz Norbert Zsolt, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség lelkésze, püspöki titkár – aki ma azt az állást tölti be, amelyet Kozma Ferenc annak idején sikertelenül pályázott meg – kutatásai során kiderítette, hogy nem csak pedagógusként volt kiváló elme Kozma Ferenc, hanem jártas a teológiatudomány korabeli irányzataiban, és színvonalas publicisztikákban jelentette meg filozófiai indíttatású gondolatait, amelyek kora tudományosságának élvonalába emelték, hiszen naprakészen ismerte és használta az akkor világszerte meghatározó német tudományosság friss szakirodalmát.

Olah_Sanyi_iget_hirdet
Oláh Sándor társadalomkutató (KAM – Csíkszereda) – hisz abban, hogy lesz Kozma Ferenc munkásságának reneszánsza, s hirdeti, hogy azt nem csak kutatók fogják használni a következőkben, hanem beivódik a köztudatba is

Oláh Sándor társadalomkutató (KAM – Regionális Antrolpológiai Kutatások Központja – Csíkszereda) Kozma korszerűségét emelte ki, hangsúlyozva, hogy fő munkája A Székelyföld közgazdasági és közmívelődési állapota (1879) alapmű, amely ma is fontos kútfő azok számára, aki a régiót kutatják. Kozma nem követte Orbán Balázs romantikus szemléletét, hanem korát messze megelőzve, néprajzi-szociográfiai megfigyeléseket végzett, de ugyanakkor felvázolta a lehetséges fejlődés útjait. Boér Hunor könyvtáros (Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy) az 1879-es kötet reprint kiadásáról, annak előkészítéséről és várható hatásáról beszélt.

DSC00702
Sándor-Zsigmond Ibolya, a székelykeresztúri Molnár István Múzeum munkatársa

Sándor Zsigmond Ibolya, a Molnár István Múzeum munkatársa a gyűjteményükben fellelhető Kozma Ferenchez köthető tárgyakat ismertette. A fotográfiák bemutatása mellett kitért arra is, hogy az ő hagyatékából került hozzájuk egy kalotaszegi 50 darabos bokály-gyűjtemény is, amely az intézmény népi kerámia-kollekciójának felbecsülhetetlen értékű része mindmáig.

DSC01954.JPG

A szervezők nevében Lakatos Sándor, a Berde Mózes Unitárius Gimnázium vallástanára – aki egyben a rendezvény moderátora volt – elmondta a népes érdeklődő közönségnek, hogy elégedett a most megtartott programmal, úgy látja, hogy elérte a célját, sikerült leporolni ezt a fontos életművet, és a szülőföldről indulva helyezhetik vissza azt a köztudatba.

DSC00625.jpg

A továbbiakban kötetben kívánják közreadni a konferencián elhangzottakat.

Farkas Antal felvételei

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.