A ROSSZ RENDSZEREK HITVÁNY FOGASKEREKEIRŐL – P. Buzogány Árpád publicisztikája

Amint cseperedni kezd az embercsemete és az érzékszervein kívül agyával, eszével is felfogni, értelmezni próbálja az őt körülvevő világot, folyton találkozik a rendszer fogalmával. Eleinte még elboldogul azzal, hogy rájön, mi mivel függ össze és mivel nem. De ha ezt eleget gyakorolta, úgyis a rendszereknél lyukad ki.

Mindennapi beszélgetések során is számtalanszor elhangzik ez a szó. Ne vegyük számba aprólékosan, elég, ha utalunk az adórendszerre, a pénzügyi rendszerre, az egészségügyi rendszerre, a nyugdíjrendszerre, iskolarendszerre… Régente megvolt a világ a szocialista és kapitalista rendszerrel… Azóta azonban erőteljes előretörés történt. Mármint a rendszerek irányába. Nem elég csak úgy egyszerűen adózást emlegetni, sokkal tudományosabb vagy komolyabb az adórendszer. Komolyan is veszem. Amióta próbálnak átállni az elektronikus kommunikációra, vennünk kell az ívet. Hozzá is fogtam idejében az előkészületeknek. Az országos pénzügyi hivatal honlapjáról kezdtem kimásolgatni és elolvasgatni, mit kell tudnom, hogyan kell eljárnom. Ám amikor rájöttem, hogy a százhuszonegy oldalnyi írott szöveg még nem tesz pontra, egyszóval elolvasása még nem szavatolja, hogy eredményesen továbbíthatok egyetlen űrlapot, teljesen elment a kedvem az egészről. Megsejtettem, hogy ez a rendszer egyáltalán nem működik. Hogyan is működne, ha éppen a róla szóló ismertető szövegben olvasható, nem elég beküldeni, az még nem jelenti azt, hogy célba is ért az űrlap.

Melyik rendszerrel folytassuk? A pénzügyivel? Az egészségügyivel? Amióta két nagy újítást ott is bevezettek, már nem bízhatunk benne. Egyik, hogy a fizetésből megkérdezésünk nélkül levont egészségügyi biztosításért egyre kevesebb szolgáltatást kaphatunk.

Másik az egészségügyi kártya. Hogy a kutya rágná meg… Több éve, hogy létezik, meghosszabbították az érvényességi idejét is országosan. Se orvoshoz menni, se gyógyszert íratni nem lehet nélküle. Ha nincs, olyan, mintha mi nem lennénk. Ám van kivétel. Tán ez üti a legnagyobb rést a rendszer falába. Van olyan ismerősöm, akinek az elmúlt több, mint négy év alatt még nem érkezett meg az egészségbiztosítási kártyája. De ő ettől még – a rendszer ellenére – életben maradt! Elképzelhetően a gyors és biztonságos ügyintézés miatt találták ki, hacsak nem azért, mert valaki külföldön látott egy ilyen kártyát és nagyon megkívánta… Nem tudom, a statisztikusok és a gyógyszer-forgalmazók körén kívül kinek jó, hogy például minden receptnek elkészül az elektronikus változata is… Ezen a rendszeren belül van egy másik rendszer is, a számítógépes. Ha nem működik éppen, a betegnek órákat kell várnia a rendelő várótermében. Ha egyáltalán helyreáll a rendszer (mármint a számítógépes). Különben másnap is le kell buszozni a községközpontba, egyszerű receptíratás miatt. A falusi bácsi vagy néni mindebből a várakozásból annyit hall: a gép nem látja Vásárhelyet… Hogy miért kellene látnia, miért éppen Vásárhelyet, miért éppen a gép, erre választ ne várjon. Üljön csak rendületlenül, mert a rendszert úgy képzelték el. Ha egy lépcsőfok kimaradna, például a várakozásé, már nem is lenne igazi rendszer. Pedig az előjegyzést (magyarul rosszul beszélők szerint a programálást) éppen azért találták volna ki!

A nyugdíjrendszert a világért se hagyjuk ki! Lehet, hogy egyszer majd nem fenntartói, hanem haszonélvezői leszünk. Nem sok reményünk van erre, legalábbis ebben az országban. Ugyanis a nyugdíjkorhatár általában (micsoda véletlen!) egybeesik a várható életkorral. Próbálták azon túltolni, nem szavazták meg… Három-négy éve olvashattuk a fősodratú médiában, hivatalos részről nyilatkozta valaki, hogy az 1968 után születettek nem számíthatnak állami nyugdíjra. Fizesse be mindenki, de egy része a befizetőknek garantáltan nem kap érte semmit. Szép, méltányos, hazai megoldás. És azóta újabb százezrek hagyták el az országot…

Túl sötét lenne a kép, ha nem iktatnánk be némi kis fényt. Derűt, mosolyt. Igény igazán volna rá. Én azok közé a kevesek és szerencsések közé tartozom, akik megtapasztaltak valamit a fényből. Ami akkor kellene megcsillanjon leginkább, amikor a rossz rendszerek hitvány fogaskerekeiről kiderül, hogy tényleg hitványak. Ezeket a ritka pillanatokat sajnos egyre többen éljük meg. Vagy inkább átéljük, ha nem pusztulunk bele. Arra is volna esély.

Milyen csodálatos, ha egy hivatalban fogadják a köszönésünket! Ritka élmény. Ha beszélgetnek velünk, és nem faggatóznak. Ha második ottjártunkkor kerek perec megmondják, hogy a harmadik alkalommal sem biztos a végeredmény. Ha a harmadik hónapja ágyban fekvő beteg ügyében a háziorvos és egy szakorvos két meccsben is teniszezik, majd a dolgot komolyan vevő asszisztens a beteg hozzátartozójának elmondja, kinek a hibája miatt nem érvényes az egy hónapot igazoló beteglap. Arra a hónapra, értelemszerűen, egy fityinget sem fizetnek…

Vagy ha egy szolgáltató, amelyik új szerződéskötést erőltet, második alkalomra sem készíti elő a szerződést. Itt is egy másik, a számítógépes rendszeren múlik, mert egy hivatalnok most igazán azon van, hogy a dolog meglegyen. Végül, kínos várakozás után, felém fordítja a képernyőt, hogy lássam, leállt a rendszer. Nekünk is voltak ilyen rossz gépeink, de kicseréltük, mondom, ennél enyhébbet annyi időhúzás után tényleg nem várhatnak senkitől, munkaidőben.

Annyi rosszul működő rendszer helyett elég lenne egy jól működő ellenrendszert bejáratni. Ennek a neve: káosz, a görög szó jelentése: zűrzavar, fejetlenség. Egyszerűbb lenne fenntartani, mert tulajdonképpen semmit sem kellene tenni a fenntartásáért. Nagy szó, de igaz: önfenntartó rendszer lenne. Ha jól működne a zűrzavar, akkor megfelelne az elvárásoknak. (Mármint a zűrzavarra vonatkozó elvárásainknak.) Ha pedig nem, akkor egyre javulna a helyzet. Ez pedig régi elvárás, nagy reményünk. Keményen fizetünk érte: a személyi jövedelmünknek több, mint negyven százalékát. Az Európai Unióban itt van a legnagyobb ára annak, hogy ennek az országnak az állampolgárai lehetünk.

Címkép: Slideplayer.hu

P. Buzogány Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.