FRISSÍTVE! – Székely Szabadság Napja – BUDAPEST-MAROSVÁSÁRHELY

Vagy mégsem? A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közleménye szerint Sergiu Papuc alpolgármester azon kijelentése után, miszerint „nem csinálunk úgynevezett Székelyföldet a November 7 lakónegyedből” Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója utasítást adott arra, hogy a Székely Vértanúk felújított emlékműve körül frissen kirakott székely jelképet, a nyolcágú csillagot, és a közelben levő forrásnál kitűzött, szimbólumokat és kétnyelvű feliratot tartalmazó táblát is távolítsák el.

Történt mindez pénteken, két nappal a vasárnapi Székely Szabadság Napja, és hat nappal a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter marosvásárhelyi látogatása előtt – írja Izsák Balázs, aki szerint a gesztus méltatlan az uniós elnökséget betöltő Romániához.

Az SZNT a hatóságoktól azt követeli, hogy hagyják érintetlenül a nyolcágú csillagot és a kétnyelvű táblát, a marosvásárhelyi magyarokat pedig ugyanakkor arra kéri, hogy a székely jelképek és a kétnyelvű feliratok védelméért is jelenjenek meg vasárnap délután a Székely Szabadság Napján.

szekelyfold-rovas-800px

Vasárnap, március 10-én, a Székelyföld és Erdély hat nagyobb városából indít buszokat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt a Marosvásárhelyen megszervezendő Székely Szabadság Napjára.

Assimilation_of_Hungarians_in_Marosvasarhely
A társbérlők azóta valóban megváltoztatták a város etnikai arányait. A betelepítettek közül került ki már polgármester, rektor, rendőrparancsnok és más szintű vezető is, akik mindent elkövetnek azért, hogy Marosvásárhely született polgárai kellőképpen rosszul érezzék magukat. Fotó: MTI

A frontvárosnak is nevezett Marosvásárhelyen a kommunista önkényuralom idején betelepített tájidegen románok második generációja, amely érdemtelenül foglalta el a közéleti és gazdasági kulcspozíciókat, félelemtől és korlátoltságtól vezérelve akadályozza a Székelyföld autonómiatörekvéseit.

terrendezes3
Eredetileg ilyen volt a látványterv felülnézetből
terrendezes1
Térrendezés 1. A nyolcágú csillag átalakítása… Fotó: Népújság
terrendezes2
Térrendezés 2 – … és immár oktogon – Fotó: Facebook

A jövőre vonatkozóan egy széleskörű autonómia jelentheti a megoldást, amely – akárcsak Dél-Tirol esetében – megoldotta az etnikai konfliktusokat, és egy virágzó tartományt hozott létre három évtized alatt a két érintett ország, Ausztria és Olaszország támogató beleegyezésével.

Ugyanakkor Budapesten is megszervezték a Székely Szabadság Napját a Hősök Terén.


FRISSÍTÉS 1.

Dabis Attila, az SZNT külügyi szolgálata Romániából három évre kitiltott munkatársának üzenete:


FRISSÍTÉS 2.


FRISSÍTÉS 3.


Forrás: 3szek.ro, MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.