PASSAT

Nem érdemes megvenni. Ha mégis, akkor el kell adni, de úgy, hogy az új vevő vállalja az átíratást. Talán marad rajta egy-két százas. Aztán egy másik. Az is Passat. Piros rendszáma van. Megéri. Kicsivel kétszázezer fölött. Négyezer. Euró. Nyilván. Itt még a mennyei üdvösséget is abban számolják….

VW-Passat-Alltrack1
Fotó: Volkswagen.de

A Volkswagen konszern kedveli a földrajzi fogalmakat. Időnként – igen hatásosan – sikerül olyan gépkocsitípusokat piacra dobnia illő névvel, hogy azok aztán – számos frissítést, ráncfelvarrást követően – évtizedeken át futnak a világ országútjain. Kínától Alaszkáig. Mexikótól Fokvárosig. Ha azt mondja valaki, hogy „golf”, akkor többnyire nem a jótékony áramlatra gondol az ember, hanem praktikus és viszonylag olcsó népautóra. Generációkon ível át. Jön velünk 1974 óta az alsó-középkategóriában. A „passzát” pedig nem a térítőktől az Egyenlítő felé fújó szél, hanem Passat. Középkategóriás személygépkocsi, 1973-tól errefelé jövet. A különböző szériákat 4-5 évig gyártják, aztán jöhet a következő modell. Ha jól számolom a Golf a hetedik, a Passat a nyolcadiknál tart. Nem vagyok gépkocsi-szakértő, nem kívánom dicsérni egyiket, vagy ócsárolni a másikat. Különösebben nem érdekel, hogy ki melyikre esküszik. Vannak, akik lenézik a németet, s a francia márkákat ajnározzák. Mások a japán, vagy éppenséggel az amerikai kocsikért vannak oda és vissza. Nekem mindegy. 

VW-Passat-Alltrack2
Fotó: Autonavigator.hu

Pár napja éppen gyalogszerre szorultam, majd tömegközlekedésre. Megálltam az egykori járásszékhelyként és porladt kisvárosi ranggal, helyi polgársággal büszkélkedő, de mára jellegtelenné kopott falu közepén a buszmegállóban. Hideg volt, mint a fene. Gondoltam, belépek a bodegába, s kérek egy kávét a belső fűtést erősítendő. Vagy egy vodkát. Vagy egy felet legalább… Tovább

Címkép: Vezess.hu

hargita_nepe

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.