ÉNLAKA KONFERENCIÁK VII.

A Pro Énlaka Alapítvány, a Pécsi Tudományegyetem Régészet Tanszéke, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (Budapest), az Erdélyi Múzeum-Egyesület (Kolozsvár)
Hagyomány, változatosság és változás a székely nyelvjárásban címmel szervezi meg idei konferenciáját az énlaki Művelődési Házban 2019. szeptember 13-14-én.

A székely az a magyar nyelvjárási régió, amely keleti peremként a történelemben és a legújabb korban is leginkább megőrizte területi kiterjedtségét és sajátos karakterét. Funkcionális teljességével alapja és kifejezője volt mind a hagyományos népi kultúrának, mind a magasabb műveltségnek, irodalomnak. Alapja és kifejezője ma is a székely identitásnak.

Az énlaki konferencia célja az, hogy számba vegye a történelmi hagyomány és örökölt változatosság mai továbbélését, változását, valamint azt, hogy a székelység magyar nyelvhasználata alárendelt jogi helyzetében miképpen képes alkalmazkodva ellenállni az államnyelvi és a globalizációs nyomásnak, miképpen válhat képessé arra, hogy megfelelően alakítsa a közmagyar (standard), a regionális köznyelv és a helyi nyelvjárás viszonyát. Nem kevésbé időszerű a székely nyelvjárás kutatásának értékelő számba vétele is.

enlaka_kodpamaccsal
Az énlaki unitárius templom (Fotó: Szabó Károly)

A főbb témakörök: nyelvpolitika, nyelvi jogok; nyelvjárás és identitás; nyelvjárás és népi kultúra kapcsolata; a székely és a többi (erdélyi) táji nyelvváltozat viszonya; a nyelvjárás és az oktatás-nevelés; a helyi professzionális beszélők (rádió, televízió, színház, egyházi nyelvhasználat) és a nyelvjárás; nyelvjárás – regionális köznyelv – közmagyar („magyarországi magyar”) viszonyának alakulása; nyelvjárás a kétnyelvűségben és a többnyelvűségben; elektronikus nyelvhasználat és nyelvjárás; a székely nyelvjárás kutatástörténete, a kutatások mai helyzete.

A konferencia tudományos szervező bizottsága: Péntek János, akadémikus, Szabó T. Attila Nyelvi Intézet (Kolozsvár), Kiss Jenő, akadémikus, Eötvös Loránd Tudományegyetem (Budapest), Bali János, kutatási igazgató, Nemzetstratégiai Kutatóintézet (Budapest), Bodó Csanád, egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem (Budapest), Csomortáni Magdolna, egyetemi adjunktus, Babeş–Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár), Bodó-Lukács Csilla, tanár, Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (Budapest), Rancz Teréz, tanár, Nagy Mózes Elméleti Líceum (Kézdivásárhely), Szávai Márton, tanár, Énlaka, Visy Zsolt, professor emeritus, Pécsi Tudományegyetem.

Előadásra való jelentkezés a tervezett 25 perces, korábban nem publikált előadás címével és kivonatával 2019. május 31-ig az alábbi címre küldendő: enlaka07@gmail.com. Az előadás közlésre alkalmas kézirata a konferencia előtt leadandó!

A konferencia előadóinak a szervezők térítésmentes szállást és étkezést biztosítanak. A konferencián minden érdeklődőt szívesen látnak. Szállást és ellátást a következő címen lehet rendelni: Dancs Alpár, http://www.szekelyfoldiinfo.ro/Menu/Szallashelyek/Panziok/Enlaka.html; enlaka@yahoo.com.

A címkép Szabó Károly felvétele

A Pro Énlaka Alapítvány közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.