ATYHA – Kísérlet hagyományőrzésre

Arra gondolván, hogy feljöhet még a népdal csillaga, az Élő Székelyföld Munkacsoport kosaras bált szervezett szombat este az atyhai kultúrotthonban. Mivel műsorral is színesíteni kívánták az együttlétet, a szervezők megkeresték Fodor Adalbert Béla etnomuzikológust, az általa képviselt Etnokultúra Alapítványt, hiszen mára már öt településen terjedt el szervezett formában az az „éneklő-mozgalom”, amelyet második esztendeje működtet a Napkorona Népdalkör keretében: gyakorlatilag Udvarhelyszék minden szegletéből érkezve, heti rendszerességgel járnak össze közös éneklésekre a legkülönbözőbb életkorú nők és férfiak.

Hadnagy_Joli_a_nepdalkor_munkajat_ismerteti
Hadnagy Jolán a népdalkörökben zajló közös munkáról beszél

Lakatos Mihály barátom, Székelyudvarhelyről származó – ma Budapesten élő – író-publicista, mint Ábel „reinkarnációja” írja a Magyar Nemzet február 20-i számában tárcasorozatának legújabb darabjában: „Családi összejövetelek, bálok és lakodalmak nem múlhattak el anélkül, hogy a nagy közös dalrepertoár egy része terítékre ne kerüljön. Sőt akkoriban a kocsmák népe is előszeretettel zendített rá, igen gyakran hallatszott ki ezen intézményekből a „szép muzsikaszó”. S bár majd minden korban tiltott volt, a késő este részegen hazatérő atyafiak is bele-belevonítottak a sötét éjszakába, hogy aszondja: „A szántói híres utca…” Nem törődvén azzal, hogy fanyar korunkban az már nem cimbalommal, hanem büntetéssel „van kirakva”. De azzal volt már Ady Endre idejében is, aki – amint Tersánszky Józsi Jenőtől tudjuk – annyira kedvelte az éjféli utcai vigadást, hogy „bérletet” váltott (előre kifizetett két bírságot) a rendőrfőnöknél, csak hogy zavartalanul danolászhasson.”

Az utóbbi két évtizedben itt,  Udvarhelyszéken is „elnémúltunk”, s nem a tiltás, nem a törvény szigora kényszerített, hanem jórészt az életmódváltás tett érzéketlenné.

Európában mi nem kijózanodunk, hanem egyre inkább elbódulunk.

ciganyok

Mégis vannak szép alkalmak. Öröméneklések ezek a találkozások a népdalkörösökkel. Emlékeket idéznek ilyenkor, illetve közösen tanulják újra egy-egy kistáj sajátos népdalait, illetve a máshonnan származó, de helyi változatban is létező népi énekeket. A két Homoród-, a Nagyküküllő- és a Nyikómentén, illetve a Sóvidéken is járatosak. És alkalmakat keresve – Kodály Zoltán szellemében cselekedve – felmutatják, továbbadják a kincset.

Az Egyesített Udvarhelyszéki Népi Zenekar – abásfalvi és nyikómalomfalvi cigánymuzsikusokból, az jelent meg, aki éppen ráért, hiszen ennél több hagyományőrző zenésszel van Fodor tanár úrnak kapcsolata (most éppen tizenegy fő) – és a népdalkörösök közül is mintegy ötvenen – sokan házastárssal, gyermekkel, unokával –, a környék különböző településeiről. Udvarhelyszéki és sóvidéki dalokat adtak elő, köztük atyhai vonatkozásút is, amely e szövegváltozatban kizárólag ehhez a kis településhez köthető.

Lorincz_Zsuzsanna_korondi_nepdalváltozatokat_ad_elo
Lőrincz Zsuzsanna korondi népdal-változatokat ad elő

Kétségtelen, hogy célt értek a szervezők, hiszen mind a vendégek, mind a helyiek jól érezték magukat. Emlékezetes marad sokak számára ez az együtt töltött este, hiszen ennyi jóféle cigányzenész és ilyen sok énekes fehérnép talán soha nem járt Atyhában. Az öröm azonban nem teljes. Nem mozdult rá erre az alkalomra az alig kétszáz fős település dalra és táncra fogható bő 100-110 lakosa. Míg 11-en húzták a talpalávalót, és körülbelül 50 körüli lehetett a kórustagok és kísérőik száma, addig mindössze 30 helyi érdeklődő bukkant fel a kultúrotthon nagytermében.

A hangulat így is jó volt. Aki nem vette a lapot, vessen magára…

Fodor_Bela_korustagok_tarsasagaban

Ez a program a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, valamint Homoródszentmárton Község Polgármesteri Hivatala támogatásával valósult meg. Az Élő Székelyföld Egyesület a terem bérlőjeként és a vendégek étellel-itallal való ellátásával vette ki a részét a rendezvényből.

eszm_logo_kozepes

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.