BUDAPEST – Wass Albertre emlékeznek

A Budavári Önkormányzat és a Panoráma Világklub Wass Albert Emlékestet szervez, amelyen bemutatják a Wass Albert munkássága és Örökségkönyv című kiadványt. A rendezvényre, amelyet a Polgármesteri Hivatal Aulájában tartanak (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.) február 12-én, kedden, 17.00 órától a belépés ingyenes.

WALB
Az író születésének 110. és elhunytának 20. évfordulója alkalmából megjelent reprezentatív kötet, amely választ próbál adni arra a kérdésre is, hogy, mi a titka Wass Albert népszerűségének. A könyv bolti ára 5000 Ft. A rendezvényen 1000 Ft árkedvezménnyel árusítják

A program

A Wass Albert munkássága és Örökségkönyv c. kiadványt dr. Tanka László, főszerkesztő, az Emlékév főszervezője, a Panoráma Világklub alapító elnöke ismerteti;

Vér Emília főszervező köszöntője;

Megzenésített versek Wincze B. András, Wass Albert Örökség-díjas dalszerző előadásában;

Kovács Krisztina (Székelyudvarhely) népdalénekes erdélyi népdalcsokra;

Filmvetítések: Wass Albert nyomában – részlet Szalay Róbert filmjéből, amely az író élete egykori helyszíneinek mai állapotát mutatja be; kisfilm a Duna Palotában megrendezett Emlékév megnyitásáról;

Olvasói vallomások Wass Albertről a közönség soraiból;

Műsorvezető: Nagyváradi-Kis Anna

A rendezvényen az Örökségkönyv 1000 Ft kedvezménnyel megvásárolható! A rendezvény után a főszerkesztő dedikálás.

Könyvajánló

A 320 oldalas, több mint 400 fotóval és rajzzal illusztrált könyv másfélszáz interjút, valamint portréfilm-mellékletet is tartalmaz. Wass Albert munkásságával nem csak nemzetünk és irodalmi életünk legnagyobbjai közé emelkedett, hanem az általa képviselt értékrend alapján közösségek tucatjai is szerveződnek, rendezvényeket tartanak. Népszerűsége, olvasottsága itthon és külföldön több százezres, s egyre gyarapodik. Hatalmas életművének megítélését ellentmondások, izgalmas életútját ma is titkok övezik.

De valójában mi a titka? Miként sáfárkodunk szellemi hagyatékával? Mit tudunk az íróról, az emberről, az apáról, a barátról, műveinek hazai és külhoni fogadtatásáról? Hogyan élt Erdélyben, Magyarországon, Németországban és Amerikában? Kik voltak a szerelmei, feleségei, a barátai, az ellenségei? Hogyan zajlott mindennapi élete? Mi volt a kedvenc időtöltése? Mi történt azon a szörnyű éjszakán, amikor eltávozott az élők sorából?

És még sok hasonló kérdésre ad választ a most megjelent 320 oldalas könyv, megszólaltatva mintegy másfélszáz személyt, fiait, unokáit, barátait, ismerőseit; írókat, történészeket, újságírókat, előadóművészeket, közösségi vezetőket.

Huszonöt országból vallanak az olvasók arról, miért szeretik műveit. Felvillantjuk a színházak, filmek, előadások, felolvasóestek műsorait, szereplőit. Megismerkedhetünk a nevét viselő közösségekkel, szervezetekkel, táblázatban foglaltuk össze a nevét őrző emlékműveket: Wass Albert emlékét őrzi 56 köztéri szobor, 34 dombormű, 26 emléktábla; nevét viseli 11 intézmény, 20 szervezet, 23 közterület.

A könyv segít megismerni és közelebb hozni hozzánk az írót, aki töretlen hittel vallotta magát embernek és magyarnak. Olyan hiánypótló mű ez, amelynek ott a helye minden Wass Albertet tisztelő olvasó könyvespolcán!

További könybemutatók

Február 9. (szombat), 17 óra –– Monor – Vigadó Kulturális és Civil Központ – Világklub-est;

Február 12. (kedd), 17 óra – Budapest, Budai Vár – Wass Albert Emlékest;

Február 15. (péntek), 17 óra – Komárom, Városháza – Wass Albert Emlékest;

Február 24. (vasárnap), 16 óra – Budapest, Duna Palota – A Wass Albert Emlékév záróünnepsége;

Március 1-3. (péntek-vasárnap) – Ópusztaszer, Erdei Vendégházak – Panoráma Világklub Találkozó

Március 13-26. – Floridai Wass Albert Emlékestek, Világklub-találkozók a keleti és a nyugati parton.

A Panoráma Világklub közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “BUDAPEST – Wass Albertre emlékeznek” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.