Rokon lelkek, rokon népek – KOLOZSVÁR

Harmóniában egymással és a hagyományainkkal – így lehetne röviden összefoglalni azt a témakört, amelynek a kibontására két háromszéki alkotó házaspár tesz kísérletet a Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel sorozatának 2019. évi első kiadásában.

A Rokon népek, rokon lelkek című beszélgetés asztaltársasága barátokból verbuválódik, akik ismerik, becsülik és segítik egymás munkáját.

Demeter Miklós néprajzkutató, hangszerkészítő egyetemi tanulmányai során ismerkedett meg és kötötte össze az életét az udmurt nemzetiségű Petrova Anasztáziával, akivel a Tatárföldön, és Mariföldön élő udmurtok népi kultúráját, ezen belül az udmurt hagyományos hegedűjátékot tanulmányozták. Gyűjtőútjaik Udmurtiára és Baskíriára is kiterjedtek. Az Udmurt Állami Egyetemen eltöltött lektori évek után a háromszéki Bikfalván telepedtek le, hogy életüket családjuknak, a kézművességnek, az oktatásnak és népi hagyományok ápolásának szenteljék.

Virág Endre és Virág Imola néptáncosok a Háromszék Táncegyüttes rendkívül magas szakmai színvonalát képviselik táncoktatói tevékenységük során is. Nevük összeforrt az utánpótlás nevelésének számos alkotóműhelyével, a háromszéki néptánc-oktatást nélkülük ma már elképzelni sem lehet. Nem csak szakelőadók és oktatók, de közösségszervezők is, akik a néptánc és a hagyományok művelése terén életpéldával is szolgálnak, hiszen a szakmájuk egyben a hivatásuk is.

A január 31-én, csütörtökön, 18.30 órától sorra kerülő beszélgetés házigazdája Laczkó Vass Róbert, aki egyben a sorozat társszervezője is.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

EMKE_logo

emkegyorkoshaz@yahoo.com
Kós Katalin: (+40) 0766 294646, Vincze László: (+40) 0744 699616
400015 – Kolozsvár, str. Republicii/Majális u. 5.
http://www.emke.ro

http://www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.