A MÚLT LENYOMATA – Erdélyi és romániai fényképtár

Őszintén bevallom, hogy amikor annak idején felfedeztem a Fortepan online fotótékáját, azonnal arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, hogyha hasonló koncepció mentén gyűjteni kezdené valaki az utóbbi száz, vagy annál is több esztendő erdélyi fényképeit, hiszen nálunk is ebek harmincadjára jut – a múló idő és a közöny felzabálja – , eltűnhet mindaz, ami képi információként az előttünk járók életéről fényképes üzenetként fennmaradt.

Egy lelkes társaság nem sajnálta a fáradságot és – stílszerűen, a magyarországi ötlet mintájára – elindította az itteni változatot.

azopan_00003590
Magyarlápos (1940) – Azopan/ Fortepan/ Varga Csaba dr. 

A kezdeményezés máris több, sokkal izgalmasabbnak mutatkozik, mint a magyarországi, hiszen távlati célja az, hogy nem csak magyar – erdélyi és székelyföldi vonatkozású képekből – , hanem az ország egész területéről kíván válogatni, hogy ily módon törekedjék a felbecsülhetetlen értékű analóg fotózás dokumentumainak összegyűjtésére egy jól átlátható és könnyen kezelhető portálon.

“Másfél évnyi előkészítés után – nyilatkozta Szőcs Edgár, az egyik alapító – a mai nappal (2019. január 16., szerda) elindítjuk az Azopan Fotóarchívumot. Ez gy folyamatosan bővülő online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára.”

azopan_00003583
Sárközújlak – a magyar csapatok bevonulása (1940) – Azopan/ Fortepan/ Varga Csaba dr. 

A kezdeményezésnek van még egy plusz tartalma is, hiszen a későbbiekben három nyelven mellékelnek kísérőszöveget és magyarázatokat a fotókhoz. Üdvös lenne, ha olyan lehetőséget iktatnának be, amely alkalmassá teszi a kollekciót arra, hogy abban a települések mai és korábbi elnevezéseit használva, mindhárom nyelven rá lehessen keresni a tematikákra, a helyszínekre, bizonyos személyiségekre, jelenségekre, közismert, vagy éppenséggel eltussolt események fotográfiai lenyomataira. A harmadik nyelv az angol, de érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy az Erdélyben létezett német ajkú társnemzet fotográfiai lenyomatát is jó lenne beiktatni, s lehetővé tenni, hogy német nyelven, a települések szász elnevezése(i) alapján is tudjon az érdeklődő a gyűjteményben keresni.

azopan_kazetta

Az Azopan név arra a fekete-fehér fotófilmre utal, amelyet a marosvásárhelyi Azomureș gyártott, és ami az 1990-es évek végéig a legelterjedtebb volt Romániában, de a névválasztással nemcsak az Azopan előtt szerettek volna tisztelegni, hanem a magyarországi Fortepan előtt is, amelynek gyakorlatilag átveszik a modelljét.

“Jó együttműködésünk van a Magyarországi Fortepan archívummal, engedélyt kaptunk tőlük, hogy az Erdélyben, illetve Romániában készült fotóikat átvegyük, ami nagyjából 2000 fotót jelent. Az adatbázisaink össze vannak kapcsolva, és ha valami felbukkan a Fortepan archívumában, amit romániaiként kategorizáltak, akkor az átkerül a mi adatbázisunkba is. Természetesen ez egy oda-vissza kapcsolat lesz, csak egyelőre a mi adatbázisunk még fejlesztés alatt áll, de mi is a rendelkezésükre bocsátjuk majd azokat a képeket, amelyek számukra érdekesek lehetnek” – mondotta Szőcs Edgár.

azopan_00007816
Márton Áron püspök temetése (1980) – Azopan/ Orth István

Amennyiben meg tudunk állapodni az Azopan ötletgazdáival – és úgy gondoljuk, hogy ennek semmi akadálya, hiszen önkéntes és díjmentes civil együttműködésről van szó – , az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport gyűjteményét, valamint a személyes fénykép-kollekcióinkat is közkinccsé tesszük ezen a portálon.

azopan

www.azopan.ro

Az Index.hu közlése nyomán

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.