TERVEK A 2019-ES ÉVRE – Élő Székelyföld Munkacsoport és Egyesület

Hasonlóan a korábbi évek gyakorlatához, idén is előzetes terveket készítettünk, amelyeket – függetlenül attól, hogy a klasszikus pénzelosztó helyek milyen mértékben támogatnak – saját erőnkből és a környezetünkben élő segítők jóvoltából próbálunk majd megvalósítani. Tavaly alig hatvan százalékban voltak eredményesek a pályázataink, mégis jóval többet teljesítettünk, mint amennyit eredetileg terveztünk, hiszen menet közben is születtek ötletek, és voltak váratlan meglepetések is, amelyek kedveztek.

A_szekely_haz_1_elso_borito

A második évfolyamában járó folyóiratunk ebben az évben négy alkalommal fog megjelenni. Igyekszünk azt minél több településen terjeszteni, és az sem kizárt, hogy ingyenes mellékletként időnként megyei napilapokban is elhelyezzük. A kiadványnak domain-nevet vásároltunk, az a terv, hogy saját honlapon is hozzáférhetővé tesszük a lapok tartalmát.

absafalva_falufuzet

Amennyiben mutatkozik rá igény a települések részéről, idén is jelentetünk meg füzeteket az általunk létrehozott sorozatban, amelynek küllemét Gyöngyössy János rajzai határozzák meg. Tavaly Abásfalva, Fenyőkút és Pálpataka részére készült ilyen kiadvány.

hkemenyfalva_utcakep 001
Utcakép Homoródkeményfalván (Udvarhelyszék) – Gyöngyössy János rajza, 2014

Azt terveztük, hogy a 2018-as esztendőben sikerül maradandót alkotnunk, mármint a falusi építészet és a felújítások terén, és elkészülhet az évek óta formálódó építészeti tanácsadó kézikönyv, amelyet udvarhelyszékieknek szántunk. Sajnálatos módon azonban az történt, hogy anyaországi partnerünk, akit bonyolítónak kértünk fel, nem úgy járt el, ahogy szerettünk volna, hanem kiszervezett innen két hasonló konferenciát, és azt saját elképzelései szolgálatába állította. Ilyen körülmények közepette nem tudtunk a kötet szerkesztésével foglalkozni, és az őszre időzített tanácskozásunk is elmaradt.

IV. A hagyományos székelyföldi népi építészet esélyei a 21. században

Idei első szakmai találkozónkat ismét Zeteváralján tartjuk. Jelen pillanatban – opcionálisan – két dátumot lebegtetünk: 2019. április 26-27., illetve május 3-4.  Az első napon előadások hangzanak el, a másodikon pedig szakmai kirándulást szervezünk. Hamarosan körleveleket küldünk partnereinknek, de addig is várjuk a jelentkezéseket, hogy válasszuk ki a többségnek leginkább megfelelő időpontot a kettő közül. Ennek a döntésnek febrár 28-ig meg kell(ene) megtörténnie.

Mi, székelyek és román barátaink

szekely

A múlt év decemberében jelent meg a magyar nyelvű kötet, amelyet ezidáig csak Székelyudvarhelyen mutattunk be. Több pályázati próbálkozás után sikerült forrást szereznünk a román nyelvű változathoz, úgyhogy hamarosan teljesíthetjük a kétnyelvű környezetbe való meghívásokat – Marosvásárhelyen és Kolozsváron tartunk könyvbemutatókat – , de van érvényes meghívásunk Csíkszeredába és Sepsiszentgyörgyre is.

II. A zöld ág reménysége

zoldag

Folytatjuk az atyhai templom felújításának dokumentálását. Számtalan fotót készítettünk a különböző munkafolyamatokról, beszélgettünk a kivitelező képviselőjével, több alkalommal is videó-beszélgetést rögzítettünk Adorján plébános úrral. A templom újjászenteléséig hátralevő hónapokban – vélhetően erre július 22-én, vagy augusztus 6-án fog sor kerülni – megszerkesztjük a kapcsolódó dokumentum-kötet második részét, és befejezzük azt a dokumentumfilmet is, amelyet az Emberi Erdőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával forgathatunk.

III. Sóvidék Népviseletben

Június vagy július hónap folyamán, egy szombati napon fog sor kerülni Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Intézet (NSKI) elnöke fővédnökségével erre a találkozóra. A program a megszokott keretek között zajlik majd. Új rendezvényekként tarthatink másutt is ilyen találkozókat – Erdővidéken, Felső-Nyárádmentén – , amennyiben beleférnek elképzeléseink az NSKI 2019-es pénzügyi kereteibe.

Szolokma_meghivo

Székelyföldi Könyvnapok

A tavalyi évben ez a program forráshiány miatt elmaradt ugyan, de az ÉSZE újabb pályázatokat készített, és bízik abban, hogy ezt a saját kezdeményezést sikerrel folyathatja.

Udvarhelyszéki népi építészeti tanácsadó

Mivel erre az évre a Munkacsoport többszörösen bebiztosította magát ide vonatkozóan, úgy tűnik, hogy semmi akadálya annak, hogy könyv formájában is kiadhassa ezt a munkát. Októberben – egy menet közben kijelölt helyen és alkalommal – kerül sor a mesterpéldány bemutatására, amely egyúttal egy rövid konferenciát is keretet teremt.

Több pályázatot is készítettünk, amelyek pozitív elbírálása jelentékenyen bővítheti tevékenységeink körét és eredményességét.

Az esetleges változásokról menet közben beszámolunk.

Írásunk folyamatosan frissül.

eszm_logo_kozepes

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.