SEPSISZENTGYÖRGY – „Benne voltam a muzsikában és a muzsika bennem volt” – KIÁLLÍTÁS SIMÁNDY JÓZSEF EMLÉKÉRE

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) a 20. századi operajátszás kiemelkedő alakja Simándy József (1916-1997) emlékére szervezett vándorkiállítást. Simándy nagyszerű szerepformálásával és színpadi játékával szerepek sokaságában nyújtott felejthetetlen élményt közönségének országhatárokon belül és túl, neve azonban összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével.

A vándorkiállítás megtervezésénél három cél lebegett a szervezők előtt. Egyrészt szerették volna érzékeltetni azt a hihetetlen tudásvágyat, áldozatvállalást és küzdelmet, amelynek segítségével Simándy a rendkívül nehéz családi és anyagi körülmények dacára, autószerelő szakmunkásból az ország vezető operaénekesévé vált. Cél volt továbbá, hogy árnyalják azt a napjainkra rögzült képet, amely Simándy Józsefet – érthető módon – Bánk bán megformálásával azonosítja. Igyekeztek bemutatni mindazokat a tenor szerepeket, amelyeket Simándy hosszú pályája során a maga felejthetetlen hangi adottságával és színpadi előadásmódjával megformált. Az operairodalom mellett oratóriumokat is énekelt, ária- és dalesteken lépett fel Budapest mellett vidéki helyszíneken is, orgonakoncertek vendégművésze volt kisebb-nagyobb települések templomaiban. Mindenki Simándyja lett.

És végül fontosnak tartották bemutatni a pályatársakat: az elsőrangú rendezőket, karmestereket, tervezőket és természetesen a kiváló partnerek sokaságát itthon és külföldön. Valódi Aranykor volt ez, nemcsak az ekkor alkotó művészek számára, de magának az operaműfajnak is.

simandy_jozsef_1954_2064941_5399_n
Simándy (1954)

A vándorkiállítás képeit elsősorban a Simándy József családja által őrzött felvételekből
válogatták. Sokban segített az Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye, az MTI, az ott őrzött fotóanyag révén, az OSZMI Fotó- és Színlaptárának dokumentumai, illetve kiváló forrásnak bizonyultak a Simándy-rajongók által készített albumok.
.
A vándorkiállítás állomásai a következők voltak

Kistarcsa, Simándy József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 2016. május 20 – 22.; Balatongyörök, Bertha Bulcsú Művelődési Ház és Könyvtár: 2016. június 3 – 15.; Balatonfüred, Vaszary Villa Kávézó: 2016. június 23 – július 31.; Nyírbátor, Báthori István Múzeum: 2016. augusztus 2 – 19.; Szeged: 2016. szeptember 10-én a Szegedi Nemzeti Színház ünnepélyes táblaavatása és gálaműsora alkalmából; Budapest: 2016. szeptember 25-én az Erkel Színházban megrendezésre kerülő ünnepi gálaműsor alkalmából megnyitott kiállítás 2016. október 19-ig volt látható; Keszthely, Balaton Kongresszusi Központ és Színház: 2016. november 16 – 26.; Csongrád, Művelődési Központ és Városi Galéria: 2016. december 12 – 21.; Budapest, Újpalotai Közösségi Ház: 2017. január 10 – 26.; Miskolc, Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria Színészmúzeuma: 2017. április 19
– június 22.; Gyulai Várszínház: 2017. július 17 – augusztus 20.; Budapest, Kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központ: 2018. február 5 – március 5.; Budapest, Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ: 2018. szeptember 26 – október 30.

Tervezett kiállítás

magas_ce

Sepsiszentgyörgy: Lábas Ház, 2019. január 17 – február 15. A megnyitóünnepségre január 17-én, 16.00 órától kezdődően kerül sor.


A kiállítás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Nemzeti Kulturális Alap közreműködésével. Együttműködő partner az MTVA-MTI és az Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye volt. A vándorkiállítás kurátorai: Simándi Katalin és Sipőcz Mariann. Grafikai munkák: Szebeni-Szabó Róbert.

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.