A VALLÁSSZABADSÁG JEGYÉBEN – A 451. év

Közös istentiszteletet tartott Székelyudvarhelyen a két unitárius gyülekezet a belvárosi templomban, amelyen Rüsz Domokos a Bethlen-negyedben lévő gyülekezett lelkésze hirdetett igét. A tavalyi 450. éves évforduló ráfordította a figyelmet arra, hogy az egyetlen fennmaradt erdélyi alapítású magyar protestáns egyház, amely hívei számát tekintve nem népes ugyan, ám annál fontosabb, hiszen képviselői – a római katolikus, a református és az evangélikus felekezetek vezetői mellett – jelen voltak az 1568. január 6-13. között tartott tordai országgyűlésen, amikor a vallási türelem törvénye kimondatott.

dsc01330
A székelyudvarhelyi belvárosi unitárius templom – Fotók: Simó Márton

Az unitáriusok Dávid Ferenc szavaival hirdetik ma is, hogy „… sem kettős, sem hármas Istent nem vallok, hanem egyet, ki a mi Urunk a názáreti Jézus Krisztusnak szent Atyja. Az egész szentírás csak az egy Istenre vezet minket”.

dsc01323

Rüsz tiszteletes egy igen illő újszövetségi textusra építette beszédét: „Mert állhatatosságra van szükségetek, hogy az Isten akaratát cselekedjétek, és így beteljesüljön rajtatok az ígéret. Mert még „egy igen-igen kevés idő, és aki eljövendő, eljön, és nem késik. Az én igaz emberem pedig hitből fog élni, és ha meghátrál, nem gyönyörködik benne a lelkem.” De mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hogy elvesszünk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk” Zsid 10, 36-39. Így tudta körüljárni az évszázadokat, történetesen az 1569-es esztendő eseményeitől és attól a rövid felívelő időszaktól, amely János Zsigmond haláláig tartott (1571), hiszen azt követően nemsokára (1572) a marosvásárhelyi országgyűlés megerősíti ugyan a tordai törvényt, de kimondja az „újabb hitújítások” tilalmát. És ebben már benne van az unitárius egyház is. Ennek alapján fogták perbe Dávid Ferencet és ítélik életfogytig tartó várfogságra. Az unitáriusok és a székelyek gyötrelmei évszázadokon át összefonódtak, hiszen igazi tömegbázisa ma is ezen a vidéken található. Csak II. József türelmi rendelete után (1781) rendeződik megnyugtatóan a helyzete, amikortól kezdve templomokat építhetnek és iskolákat tarthatnak fenn. Hogy aztán a trianoni trauma után ismét elkezdődjön a megpróbáltatások sora. E gyötrelmes idők felidézése után azonban azt hangsúlyozhatta a lelkész, hogy kitartással, hittel átitatva mégis bizakodhatunk.

DSC01304.JPG

DSC01309.JPG

DSC01305.JPG

DSC01348.JPG


EGYETEMES IMAHÉT SZÉKELYUDVARHELYEN

Hiterősítő ökumenikus imahetet szerveznek 2019. január 13. és 20. között a történelmi belváros három felekezete templomaiban:

Január 14., hétfő, 18.00 óra – Ferencesek temploma
Január 15., kedd, 18.00 óra – Belvárosi Református templom
Január 16., szerda, 18.00 óra – Belvárosi Unitárius templom
Január 17., csütörtök, 18.00 – Szent Miklós-hegyi Római Katolikus templom
Január 18., péntek, 18.00 óra m – Belvárosi Református templom
Január 19., szombat 18.00 óra – Belvárosi Unitárius templom
Január 20., vasárnap – minden felekezet a saját templomában bekapcsolódva zárja az imahetet.

unit_450_logo

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.