FARKASLAKA – Összhangban a fejlesztések

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt – a múlt év január 4-én – beszélgettünk Kovács Lehellel, Farkaslaka polgármesterével a 2018-as tervekről. Aznap éppen a Mária Úttal kapcsolatos fejlesztésekről is szó esett, lelkes civilekkel és megyei tisztségviselőkkel tanácskoztunk, hogy miként lehetne az utolsó 100 kilométeren gyalogos-, kerékpáros- és lovas-zarándokokat úgy idevonzani, hogy Szovátáról, illetve Parajdról indulva – Atyha, Etéd, Énlaka, Váralja, Kecset és Kisfalud érintésével – haladjanak Oroszhegy iránt Csíksomlyóra.

Köztudott, hogy ez a program megvalósult, beépült a köztudatba, s abban, hogy ez így történt, komoly része van a községi vezetők, az egyház és a helyi civilek hozzáállásának is. Akkor négy nagyobb tervet emlegettünk, a kisebbeket külön nem is hangsúlyoztuk. Egyébként a tavalyi évben Farkaslaka községben összesen 18 kisebb-nagyobb terven dolgozott az önkormányzat, amelyek megvalósítása folyamatosan zajlott és a folytatódik a következőkben is.

Most január 7-én, hétfőn jártunk a Gordon alatti községközpontban. “Túl vagyunk az ünnepeken, tegnap a házszentelés megtörtént, kezdődhetnek 2019 hétköznapjai” – mondotta bevezetőként a község vezetője.

DSC01228.JPG

Kovács Lehel polgármester elsőként a kultúrházas megvalósítást említi, hiszen 250 ezer euró értékben hat művelődési otthon modernizálását sikerült befejezniük. Kecsetben, Pálfalván, Malomfalván, Bogárfalván, Szentléleken és a községközpontban új bútorzat vásárlására, korszerű fűtő- és hűtőberendezések, hang-, fény- és más színpadtechnikai eszközök beszerzésére és üzembe helyezésére került sor. A második nagyobb értékű kivitelezés a napközi-otthon megépítése, ahol a munka zajlik, megtörtént a közbeszerzés, s bár az ősz folyamán lassan haladtak, bíznak abban, hogy tavasztól a kivitelező prioritásként kezeli ezt a munkát, és tavaszra oda jutnak, hogy tető kerülhet az épületre, de a befejezést csak az év végére tervezik, úgyhogy ezt az objektumot a 2019/2020-as tanévben még nem vehetik igénybe az óvodások. Négy faluban – Malomfalván, Bogárfalván, Szentléleken és Farkaslakán – tervezték már tavaly a csatornahálózat bővítését, illetve derítőállomás építését 1,4 M euró értékben. Kiderült menet közben, hogy a terv nem jó, a pályázó cégek jelezték a meghirdetési szakaszban, hogy alulárazottak bizonyos fázisok, a tervezet készítésével megbízott cég tévedett.

dsc03159
Kovács Lehel polgármester

Ezt javíttatni kellett, bemutatni a finanszírozónak és jóváhagyatni ismét. Úgyhogy egy egész éves késést okozott ez a helyzet, hiszen most hirdethették meg újra a munkálatokat. Ez a helyzet azonban nem akadályozza meg a szakaszos haladást, 80%-ban tudnak haladni. Aszfaltozni csak akkor lehet majd, ha a szennyvízelvezető vezetékek bekerültek a földbe és megtörtént az aknák kialakítása, a csatornafedelek elhelyezése. Csak október-novemberben tudtak dolgoztatni tavaly néhány rövidebb szakaszon. Farkaslaka belterületén csak egy 240 m hosszúságú utca készült el, a Virág utca, a kultúrház mellett. Amikor kész lett, a lakók örömükben utcabált szerveztek. Ennek van azonban egy szépséghibája: ahhoz, hogy a másik aszfaltozott utcába torkollhasson, meg kell építeni még egy hidat.

dsc01214
Új tető került a községházára, a környezetét is rendezték és a melléképületeket szintén sikerült felújítaniuk

Az elmúlt esztendőben több kisebb tervet is megvalósíthattak. Ezek is igen fontosak, hiszen kicserélték a községháza és a melléképületek tetőszerkezetét, rendezték annak udvarát és kövezett parkolót alakítottak ki. „Hosszú ideig nem tekintettünk prioritásként mindezekre, de aztán rájöttük, hogy esztétikailag és funkcionálisan sem elhanyagolható, hogy milyen épületben kívánjuk szolgálni a közösséget” – mondotta a polgármester. Továbbá megépült egy új, 17 m fesztávú gyalogos-híd, amely megkönnyíti az emberek közlekedését, hiszen a mederrendezési és -szabályozási munkálatok miatt sokaknak mintegy 1,2 km-t kellett gyalogolniuk, hogy átjussanak a falu másik felébe. Fontos volt a sportbázishoz vezető út kiépítése – ezt az elmúlt években fokozatosan végeztették – , megtörtént a parkolóhelyek kialakítása és az esővíz levezetése is. Itt mintegy 3 ezer négyzetméternyit burkoltak, a nagy pályát bekerítették és műgyepet helyeztek le. Egyébként a sporttelepet még bővítenék, és ott szükség lesz a fürdők és mellékhelyiségek felújítására a továbbiakban, mert igencsak elhasználódott állapotúak, és a csarnok padlója is cserére szorul.

DSC01216.JPG

DSC01222.JPG

Komoly elképzelés van – ugyancsak az országúton túli területen, ahol kialakulóban van Farkaslaka új központja – arra vonatkozóan, hogy a most készülő és jóváhagyás előtt álló általános rendezési tervbe (PUG) belefoglalták annak a mintegy 40 hektárnyi ipari parknak a létrehozását, amely a jövőt jelentheti majd, hiszen a szépen kiépülő infrastruktúra mellett nagy szükség van helyi munkahelyekre is.

DSC01226.JPG

A polgármester annak is örül, hogy pártállástól függetlenül jó a kapcsolata a helyi tanács tagjaival, az egyházak képviselőivel, a civilekkel, a helyben dolgozó vállalkozókkal, akikkel leülve mindig meg tudják vitatni a legfontosabbakat, és minden jóban együtt tudnak lenni a köz érdekében.

DSC01233.JPG

A szerző felvételei

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.