Korondi Lófő Fábián Eszter – AKI ZÁSZLÓKAT „STOPPOLT”

Diákként jártam nála Budapesten, nem is egyszer. Rokon volt, Simó nagyanyám nagyon tisztelte, ebből fakadóan mindig küldött neki valamit. Én úgy tudtam nagymamától, hogy Eszter néném stoppolja a zászlókat a Mátyás templomban. Valóban ott lakott fent a várban, a Mátyás templom közelében.

Számomra akkor furcsa volt a hosszú neve, nem is értettem pontosan, hogy mit takar: Korondi Lófő Fábián Eszter Saskövi Béláné. Szeretettel fogadott. Mindig kikérdezett az itthoni dolgokról, hogy mi történik Korondon, s úgy általában a rokonságban.

A lakása valóságos múzeum volt gyönyörű relikviákkal. Tátottam is a számat, s legeltettem szemem a falon függő régi kardokon.

Mindjárt meg is kérdezte: – Mondta-e nagyanyád, hogy mivel foglalkozom?

Erre én bátran és magabiztosan válaszoltam, hiszen tudtam a nagy titkot. 

– Igen, zászlókat tetszik stoppolni!

– Azt mondta Margit, hogy én stoppolok? – nézett rám nagy szemekkel – Na, ha majd ide jön, adok én neki! Ez iparművészet, fiam, nem zokni, mondd meg nagyanyádnak, ha hazamész!

saskovi2

Golyók-szaggatta, vérfoltos 1848-ból való zászlókat restaurált, és Szűz Máriás, Kossuth-címeres zászlókat, Bem tábornok véres zászlaját, és úgy tudom, hogy ő, Saskövi Béláné Korondi Lófő Fábián Eszter asszony tisztította meg, javította Batthyány golyó-lyuggatta mellényét, amelyben kivégezték, és Stromfeld Aurél sapkáját.

Azt vallotta: hogy csak az az ember, az a nép becsülheti magát igazán, amelyik ismeri s becsüli múltját, történelmét is.

Korondon, amikor 1941-ben a bevonuló magyar katonák a hősök emlékművéhez értek, ő tette fel az országzászlót a helyére. Nem is nézték jó szemmel a román hatóságok, így nem is járt utána haza a szülőfaluba.

E történelmi pillanatról kép is készült. Ott ül középen, vállán mente, s háttérben az eredeti emlékmű Nagy-Magyarország térképével.

Haláláig hű maradt Korondhoz.

A fotók a szerző gyűjteményéből valók

Balázs Árpád/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.