SZÉKELY OSZTÓDÁS?

A fölöttébb izgalmas és sziporkákkal telített hazai politikában szupernóvaként robbant, hogy négy, az ország nyugati felében elhelyezkedő nagyváros polgármestere – Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár – aláírta a Nyugati Szövetség (AVE) létrehozásáról szóló dokumentumot.

Történt ez alig egy héttel a nagynak mondott egyesülés centenáriumát követő rendezvények után. Ismét bebizonyosodott, hogy az a Románia, amelyről a Kárpátokon-túliak beszélnek, nem is annyira monolit-jellegű, és érezhető, hogy a főváros továbbra is jelentős adóból való összeget szív el és hasznosít érdemtelenül, az Európai Uniós források felhasználása útjába pedig folyamatosan akadályokat gördít. Talán olyan megfontolásból, hogy a szét nem osztott pénzekkel nem kell elszámolni, s legalább kevesebbet lopnak el belőle. Csak a tavalyi évben 2 milliárd eurónyi vissza nem térítendő, infrastrukturális fejlesztésekre fordítható keretet nem használt fel az ország.
Ez a négy nagyváros a továbbiakban közösen kíván fellépni, elkerüli, részben kihagyja a regionális és a fővárosi lehetőségeket, és közös gazdasági, szociális, kulturális politikát kíván érvényesíteni. Közvetlenül Brüsszelben is… Tovább

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.