SZÉKELYUDVARHELY – Fénnyel írt költészet és hűséges dokumentálás

Az egyszer biztos, hogy az udvarhelyszéki polgármesterek között Oroszhegy első embere a legjobb fotográfus. De nemcsak ezen a vidéken. Ha jól megnézzük, akkor egész Székelyföld szintjén. Ha meg tágítjuk e kört, és végignézzük a kiváló fotósok munkáit, akkor Elemért is nyugodtan a legjobbak közé sorolhatjuk. Ezt egy ideje maguk a fényírók is észlelték, szívesen mutatkoznak maguk is képeikkel az ő társaságában. Jelent már meg olyan székelyföldi album, amelybe a legsikerültebb fotók közé válogatták be az ő felvételeit. Mondjuk ki nyugodt szívvel: az alkotásait…

balint_elemer1.jpg

balint_elemer2

balint_elemer3

Amióta elterjedt a számítógép és az internet, a digitális technika, úgyszólván demokratikussá vált a fotózás. Sokan nem hittük ezelőtt két évtizeddel, hogy ezek az eszközök bárki számára hozzáférhetővé válnak, s mindenki legjobb tudása vagy tudatlansága mértékében használhatja.

balint_elemer_portre
Bálint Elemér Imre forrásai tiszták

Elég becsületesen fel is hígult vizuális téren a világháló és a közösségi média. Boldog-boldogtalan jelen van ott, s az okostelefonok jóvoltából a Facebook virtuális pletykatere képi dokumentálással is szennyezhető és fokozható. Odáig jutottunk, hogy akár saját buta és értelmetlen halálunkat, bődületes marhaságainkat, műveletlenségünk és tökéletes ízléstelenségünk legmélyebb bugyrait mutogathatjuk egymásnak és a külvilágnak…

balint_elemer4.jpg

balint_elemer5

balint_elemer6

Ésszel és tehetséggel azonban ezek az eszközök és lehetőségek saját munkánk, közösségünk népszerűsítését, létünk dokumentálását is szolgálhatják.

balint_elemer13

balint_elemer24

balint_elemer21

balint_elemer23

Bálint Elemér Imre roppant tudatosan használja ki e lehetőségeket. Napról-napra le(fény)írja élményeit. Így számol be a községben lezajlott megvalósításokról, az eseményekről, de mindezekkel párhuzamosan nagy empátiával végzi a természeti környezet, a növény- és állatvilág ábrázolását, az évszak- és hangulatváltozásokat, polgártársait pedig a legkülönbözőbb élethelyzetekben – ünnepi és hétköznapi – színfalak közt örökíti meg.

balint_elemer8

balint_elemer7.jpg

balint_elemer18

balint_elemer11

balint_elemer10

balint_elemer16

Bizonyos értelemben szociofotók is ezek a képek. Amikor teheti azonban lirizál, metaforákat fényképez, átértelmez jelenségeket, megmutatja, hogy a szépség mögött is van még egy másfajta gyönyörűség, amelyet költői érzékkel örökíthetünk meg.

balint_elemer20

balint_elemer19

balint_elemer17

balint_elemer12

A polgármester, aki alapfoglalkozását tekintve mérnökember, fiatalabb korában verseket írt. A precizitásra való törekvés és a költői elvonatkoztatás így testesül most meg a fény és a képeszközök közvetítésével. Ez a folyamatos képi jelenlét saját munkaköre meghosszabbítása és önkéntes kibővítése. Lelki öröm és a vidék népszerűsítése ugyanakkor.

balint_elemer_plakat

Örömmel ajánljuk Bálint Elemér Imre közelebbről megnyíló fotókiállítását, amelynek megnyitójára szombaton, 2019. január 12-én, délután fél 5-kor kerül sor a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

Az itt felhasznált képeket Bálint Elemér Imre készítette

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport       

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.