Lemondott az etédi alpolgármester – KILÁTÁSTALANSÁG VAGY ÚJ PERSPEKTÍVÁK?

Etéd község alpolgármestere, Nagy Endre május 30-a óta vezette ideiglenesen a községet, miután a megválasztott polgármestert, Szőcs Lászlót az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) három évvel korábban indított vizsgálata és a legfelsőbb bíróság döntése alapján felfüggesztették hivatalából.

Nagy Endre alpolgármester a 2019-es év első munkanapján jelentette be lemondását.

Eted17
Etédi utcakép – az ÉSZM archívumából (2015)

Ezt írja egy közösségi portálon kelt bejegyzésében: „Tisztelt Etéd községi lakók, kedves kollégák, barátok, ismerősök! Először is kívánok mindenkinek egy egészségben, szeretetben gazdag új évet. Úgy érzem, hogy nyilvánosan is meg kell köszönnöm mindenkinek, aki valamilyen formában támogatott, segített munkámban, mert eljött az a pillanat, amikor már nem úgy mennek dolgok a közigazgatás terén, és az év első munkanapján beadtam a lemondásomat. Nem akarok, és nem is ide tartozik, hogy én igazságot szolgáltassak, de meg kell jegyeznem, hogy sajnos jelen pillanatban úgy érzem, hogy nemhogy segítenék a kis községek munkáját, hanem még akadályokat tesznek az így is göröngyös útra. Én úgy érzem, hogy az elmúlt 8 hónapban, amikortól úgymond rám hárult a község vezetése, azt a tudásomhoz és a lehetőségekhez mérten elvégeztem. Megköszönöm a kollégák, a község lakói bizalmát, és a következő vezetőnek pedig sok sikert kívánok.”

eted_2018_12_28_3
Szőcs László felfüggesztett polgármester Borboly Csaba megyei tanácselnök társaságában a december végén lezajlott átadási ünnepségen Körispatakon

Mivel Szőcs László tovább küzd igaza érdekében, élt fellebbezési jogával – tehát az ügye folytatódik – , így nem írt ki újabb választásokat a Belügyminisztérium. Május végén a Hargita Megye Prefektusi Hivatala ruházta fel Nagy Endrét a polgármesteri teendők ellátásával. A mostani helyzetben egy, a héten tartandó községi tanácsülés során fogadnák el Nagy lemondását, és a 13 tagú testület – amennyiben valaki vállalja a tisztséget – a maga kebeléből választhat alpolgármestert, aki a 2020-as választásokig maradhatna a község élén.

A fejleményekre a követezőkben visszatérünk.

eted_2018_12_28_1_borboly_kelemen_antal_nagy_szocs
Borboly Csaba, Kelemen Hunor, Antal Lóránt, Nagy Endre és Szőcs László abban a reményben vágták át a szalagot december 28-án, hogy ezzel új távlatokat nyitnak a község lakóinak – pillanatnyilag azonban semmiféle perspektíva nem látszik

A frissen véget ért 2018-as év legvégén adták át ünnepélyesen azt az útszakaszt, amely a községhez tartozó Kőrispataktól a megyehatár felé halad. Az átadáson részt vettek a helyi és a Maros megyei vezetők, sőt a térség RMDSZ-es szenátora, Antal Lóránt és az RMDSZ szövetségi elnöke, Kelemen Hunor parlamenti képviselő is. Örömüknek adtak hangot a politikusok, hogy a rendszerváltás óta először sikerült újonnan leaszfaltozott útszakasz révén összekötni két megyét, két mesterségesen szétválasztott székelyföldi kisrégiót. Mivel kiírták az Etéd-Atyha útvonalra is a közbeszerzést, ahol a modernizálást immár a következő évben elkezdhetik – úgy tűnt, hogy Etéd ismét fontos közúti csomóponttá válik, ami jót tesz az elzártságtól és elöregedéstől, gazdasági kilátástalanságtól szenvedő község településeinek. Most lehetne okos elképzelésekkel, működő projektekkel oda hatni, hogy ezeken az útszakaszokon egy reménnyel kecsegtető jövő felé haladhasson Etéd is.

eted_terkep.jpg

A címképen: Nagy Endre, a most lemondott alpolgármester és Szőcs László volt polgármester, akit összeférhetetlenség miatt függesztettek fel tisztségéből 2018. május 30-án.

A felhasznált és külön meg nem jelölt fotók Nagy Endre Fb-oldaláról valók

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.