ILYEN VOLT 2018

Az elmúlt évben is igyekeztünk helytállni, írni, tudósítani, eljutni fontosnak tartott helyszínekre, illetve beszámolni bizonyos jelenségekről. Publicisztikáinkban véleményünket fogalmaztuk meg. Időnként pedig mi magunk kezdeményeztünk eseményeket, amelyekre szívesen vártuk barátainkat és olvasóinkat. Mivel szerényebbek voltak az erőforrásaink, mint 2017-ben, valamivel kevesebbet terepeztünk.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a legfontosabb műfaj a riport, hiszen a képes-szöveges, illetve a videó-beszámolók képezik az igazi kapcsolattartást a valósággal, s az elfogulatlan hozzáállással szolgálhatunk leginkább. Mert elsősorban a szolgálat kényszere vezérel.

Ehhez tartjuk magunkat a jövőben is.

Az az érzésünk, hogy fejlődtünk 2017-hez képest, jobbak a tapasztalataink, úgyhogy tartjuk az irányt, és igyekszünk pályázati úton, reklámbevételekből és szponzori támogatások segítségével bővíteni a palettát.

Az új esztendő januárjától szolgálati gépkocsi áll rendelkezésünkre, és – amennyiben sikerül megegyeznünk támogatóinkkal – üzemanyagra is jut pénz. Ez nagyot lendít majd a terepmunkán.

A_szekely_haz_1_elso_borito

Az elmúlt esztendőben megalapítottuk A Székely Ház című folyóiratot, amely negyedévente lát napvilágot hagyományos kivitelben. Kezdetben 1000 példánnyal indultunk, de most úgy tűnik, hogy sikerül megegyeznünk két megyei napilappal, amelyekbe ingyenes mellékletként behúzhatjuk időnként ezt a kiadványt, hogy eljuthassunk az előfizetőikhez. A szabad eladást is folytatjuk.

absafalva_falufuzet

Az Élő Székelyföld Füzetek sorozatában három lapszám jelent meg: Fenyőkút, Pálpataka és Absáfalva számára készítettünk kiadványokat, amelyek nagy sikerrel és eredményesen szolgálták a közösségeket.

Tavaly is adtunk át Élő Székelyföld-díjat – immár harmadszor – , s tettük ezt abban a reményben, hogy biztathatunk fiatal vállalkozókat a munkájukban, és elismerhetünk közösségi szinteken befutott életpályákat. Ezt a programunkat is bővítenénk idén, és kilépve Udvarhelyszékről, a teljes Székelyföldre kiterjedően érvényesítenénk a “merítést”.

48249826_2239636906070091_2728616006166511616_n

48098911_2239635062736942_2005859446466543616_n.jpg

Folytatódnak a népi építészet tárgykörében szervezett konferenciáink. A negyedik évad következik. Eredeti elképzelésünk alapján ezt a tematikát is erősítenénk, s ha sikerül, két szakmai tanácskozást szeretnénk beiktatni a munkarendbe. A tavaszi tanácskozásnak már biztosítottnak mutatkoznak a keretei.

Sajnálatos, hogy a 2018. évben választott együttműködő partnerünk “elvitte” a múlt októberre tervezett rendezvényünket… A kollaborálás helyett maga igyekezett lebonyolítani egy hasonló programot, amelyre felhasználta a Nemzeti Kulturális Alaptól megszerzett keretet. Végül ez a próbálkozás érdektelenségbe fulladt, s meghívottjaik egymás társaságában tölthettek el 2-3 napot az adófizetők pénzén. Csak úgy. Feltételezhető, hogy jól érezték magukat és megtartottak egy olyan rendezvényt, amelyre egyébként semmi szükség… Ez érvágás volt számunkra, átverés, és véget vetett egy négy évtizedes ismeretségnek. Figyelnünk kell a továbbiakban is arra, hogy kikkel állunk szóba! A nagypolgári szinten való létezés és a mézes-mázas kommunikációs készség mögött nem feltétlenül mutatkozik meg a tiszta lelkiismeret. Lehet, hogy náluk odabent ilyen nincs is…

A statisztikákról

A most lezárult esztendőben 588 publikációt tettünk közzé portálunkon. Összesen 217540 alkalommal látogattak meg minket, a napi olvasottság 569 volt. A korábbi években rendszeresen, legalább 20-30 százalékkal növekedtek ezek a mutatók, most azonban enyhe visszaesés volt tapasztalható, hiszen 2017-ben 759 cikket közöltünk és összesen 232752 látogatónk volt, de az is igaz, hogy a megszokott helyeken való megosztáson túl semmit nem tettünk a hírverés érdekében. Nem figyeltünk eléggé a magunk népszerűsítésére. Az új évben azonban változtatunk módszereinken, s ha nem is agresszíven, de magasabb szakmai szinten próbálkozunk majd az önreklámozással.

Szolokma_meghivo

Nagy elégtétel, hogy soha senki nem viszonyult hozzánk ellenségesen, tetszik az embereknek, általában elfogadható minden általunk útjára indított kezdeményezés, ahol tudják, segítik munkánkat, és egyre inkább beépülünk a köztudatba. És ez mindennél fontosabb, hiszen hasznára szeretnénk lenni székelyföldi közösségeinknek.

Mi_szekelyek_elso_kicsi

Tavaly elindított interjúsorozatunkkal pedig a magyar-román, pontosabban a székely-román kapcsolattartást és az új típusú transzilvanizmus értelmezését segítjük. Lett néhány őszinte román barátunk, akik nagy szimpátiával és szeretettel viseltetnek irántunk. Hamarosan napvilágot lát az interjúsorozat román nyelvű változata is, amelyet több városban szeretnénk majd bemutatni január és február folyamán.

Hamarosan jelentkezünk a 2019-es évre vonatkozó tervekkel.

Addig is:

BOLDOG ÚJESZTENDŐT MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK ÉS BARÁTUNKNAK!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.