VALAMI BŰZLIK A HARGITA ALATT

Szállóigévé vált Shakespeare-mondatot használtunk a címhez. Pontosabban szállóigét vetettünk alá némi kényszernek, hogy a helyhez alkalmazzuk. Az egyik mellékszereplő, Marcellus mondja a szomorújátékban, valahogy így: „Rohadt az államgépben valami”. Az eredetiben – ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről a sokszor toldozott és foltozott életműben – ez áll: „Something is rotten in the state of Danemark”. Arany János is így fordította… A máig népszerű és patinás szövegéből hiányzik azonban a szállóigés változat: „Valami bűzlik Dániában”.

Feltételezhető, hogy egy korábbi magyarításból származik ez a mondat vagy német közvetítéssel került be a magyar nyelvbe. Olyannyira a miénké lett, hogy olcsó kabarétréfák építkeznek belőle, s a köznapi nyelvben is fel-felbukkan, ha különlegesebb felháborodásunkat – látszólagosan és látványosan – intellektuális mázzal kívánjuk tálalni. Egyébként az Arany János-féle fordítás is mögöttes tartalomtöbbletekkel bír, hiszen ma az „államgépben” is baj van, bűz van és rohadás van. De a közelben, most, manapság, az önállóságra törekvő anyaszék nevű fertályban is nagy a gond. Mentálisan és egyébként is. Úgy általában.

borond2

A szálak ez alkalommal is Dániába vezetnek.

Két nyugdíjas korú hölgy beszélget a szupermarket előtt. Mindketten olyan bevásárlókocsit húznak magukkal, amelyekre nálunk nem fungáló áruházláncok szatyrait szerelték (az egyiken azt írja, hogy Coop, ez feltételezhetően svájci, a másikon pedig azt, hogy InterMarché, s mintha francia gyökerű lenne). Ezek a kis szekerek egyfajta státuszszimbólumok mostanság, már messziről feltételezik a világban való jártasságot. Vagy legalább a kinti, a jobbik, a gazdagabb és lustább Európával való kapcsolattartást.

Kérdi az idősebb nő a fiatalabbtól, hogy: – Hazajött-e a lányod? Erre a másik igen gyorsan és határozottan válaszol: – Dehogy jött! Azóta kiment a férje is. És ott van a kisebbik is, mert idehaza már lediplomázott, és nem jött neki össze semmi. – Hol is vannak? – Dániában – mondja, aztán kérdésre sem várva hozzáteszi a következő mondat láncszemét. – Kint voltam én is a nyáron három hónapot. Immár ráérek, mert nyugdíjas lettem. A beszélgetőtárs vár pár másodpercet, aztán kérdez: – És dolgoztál? – Á, dehogy! – hárít a másik – Üdültem, utazgattam. Egy kicsit unokáztam. Nem engedtek dolgozni. Megmondták, hogy nem vagyunk rászorulva. Aztán utazgattam, nézelődtem. A te fiad merre van? – kérdez vissza, hogy meglegyen az egyensúly a párbeszédben, s kielégíttessék az udvariasság követelménye, de szavaiban benne a kíváncsiság is. – Bordeaux-ban…

És itt véget ér a hallgatózásunk, mert illetlenség lenne mások magánéletébe szimatolgatni. Talán beülnek valahová kávézni a hölgyek, s a többit majd megbeszélik. Esetleg bejelölik egymást a Facebook-on, s ott folytatják. Nem érdekes.

borond3

Kinyitjuk az aznapi friss újságot.

Jól szembeötlő helyen tenyérnyi hirdetés harsogja, hogy az egyik hivatalnál, ahol a jövendőt próbálják építgetni, ahol rendezik a sorsunkat, osztályvezetőt keresnek. Mindenféle követelményt felsorol a reklám – diplomák, nyelvek, készségek, képességek, hajlandóságok –, nem középiskolás fokú papírokat kér és empátiát és csapatszellemet, és még a mennyei jussot is talán. Külön említi, hogy stresszes a munka, előfordulhat, hogy délután, hogy este is dolgozni kell, és olykor a hétvégéket fel kell áldozni. És tilos a mellékállás. Aztán olyan bért ábrázol a szégyentelen hirdető – a hivatal maga (!) –, hogy annyi egy Schengenen túli sokdiplomás, munkakerülésre berendezkedett hobónak odakint négy napra jár, csak úgy, s nem kell érte semmit sem tennie, csak lennie. Ezért nem akarunk mi itt lenni…

Hogy nem szakadnak le a mennyek s a magas minisztériumok kárpitjai?!

Nem. Semmi nem történik. És akkor miért csodálkozunk, ha „a többi néma csend”?

Az írás eredeti változata korábban a Kijelölt hely c. kötetben látott napvilágot 2014-ben

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.