A Hűség Városa – SOPRON

A XX. század krónikájának sok-sok koromfekete lapja közt olykor aranyozott oldalra is rábukkanhatunk, mert ilyen is van, emlékezzünk 1921. december 14-ére. Mert akkor Sopron és környékének lakossága népszavazáson döntötte el, hogy az elrabolt trianoni területből összesen 257 km²-nyi terület Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e.

Az ott élők népek többsége – közöttük sok német ajkú is – Magyarországot választotta.
Ez volt egyébként a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amelyet a nagyhatalmak tartósan elfogadtak.

sopron_anno

A népszavazás kikényszerítésében elévülhetetlen érdemei vannak Prónay Pál katonatisztnek, aki a 1919-es “tanácsköztársaság” után saját kis hadsereget alakított leszerelt tisztekből és altisztekből. Ebből lett utóbb a dicsőséges Rongyos Gárda, melynek tagjai jobbára alföldi földművesek, egyetemisták, leszerelt katonatisztek és bosnyák-albán muszlim – a volt Monarchiában szolgált – hadfiak voltak – köztük Durics Hilmi Huszein őrnagy közel 300 társával.

PalPronay
Prónay Pál (1874-1946?)

Prónayn kívül külön emlékezés illeti még Héjjas Ivánt is. Jelzem: Prónaynak és a Rongyos Gárdának tudomásom szerint még Sopronban sincs szobra, egyedül a várpalotai Trianon Múzeumban emlékeznek rájuk méltóképpen. Prónayt 1945. március 20-án az országot megszálló szovjet horda elvitte az országból. Halála helye és ideje ismeretlen.

A népszavazáson Sopronban 89,2%-os részvétellel 72,7% szavazott Magyarországra…

Az országgyűlés a soproni népszavazás emlékének törvénybe iktatásáról szóló 1922. évi XXIX. törvényben a Civitas fidelissima, azaz a Leghűségesebb Város címmel jutalmazta Sopront, ahol a 61 méter magas Tűztorony déli részén ezután alakították ki az úgynevezett Hűségkaput.

husegkapu01
A népszavazás emlékét a történelmi esemény jelentőségéhez méltó emlékművel örökítették meg. A Hűségkapu Kisfaludy-Stróbl Zsigmond szobrászművész és Hikisch Rudolf műépítész alkotása. A szoborcsoport középpontjában Hungaria alakja áll – a fején a magyar Szentkoronával -, aki ülve fogadja a német és a magyar anyanyelvű soproni polgárok hódolatát, illetve másképpen magához gyűjti Sopron hűséges fiait…

sopron_kepeslap.jpg

A soproni népszavazással együtt Fertőrákos, Ágfalva, Sopronbánfalva, Harka, Balf, Fertőboz, Kópháza és Nagycenk lakosságának többsége is Magyarországra voksolt.

sunyo

Mészáros Sunyó Sándor

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.