Rorátén az új templomban – ATYHA

Szombat reggel, jeges utakon haladva, több mint negyedórás késéssel érkeztünk meg a hajnali misére. Ft. Adorján Imre plébános úr felvilágosított, hogy hét közben minden második napon, hat órától kezdődően tartanak rorátét a felújítás alatt levő templomban. Ezért választottuk a szombati alkalmat.

Atyha_templombelso2.jpg

Az olvasók végigkövethették a különböző beszámolók jóvoltából, hogy a tavalyelőtt történt sajnálatos tűzesetet követően az egész Kárpát-medence magyarsága összefogott, hogy újjáépülhessen az alig kétszáz lelkes egyházközség temploma. Hazai és anyaországi kormányzati segítség érkezett, de igen jelentős volt a civilszervezetek és a magánszemélyek hozzájárulása is.

Ebben az évben elkészültek a harangok, felállították az új orgonát, és bútorzat is került a templomtérbe. Pillanatnyilag zajlik a fő- és mellékoltárok kialakítása, amelyekhez Petrás Mária Magyarországon élő képzőművész készíti a kerámiákat. Ugyancsak Petrás Mária műhelyéből fognak kikerülni a kálvária stáció-képei is. Párhuzamosan jelenleg végzik a harangok villamosítását és a karzat bútorzatának befejezését.

A plébános elmondta még, hogy további bútordarabokat rendeltek a sekrestyébe, szükség lesz örökmécsesre, szőnyegekre. A templom kezdi elnyerni végleges formáját. Sajnos, nem sikerült visszaállítani a klasszicizáló belsőt, de a hívek bíznak abban, hogy megszokják, megkedvelik új templomukat, amely az összmagyar összefogás eredményként így nem csak a helyieké lesz, hanem a legkülönbözőbb helyeken élő, különböző felekezeteket gyakorló nemzettársaké is ugyanakkor.

47687205_2234088939958221_5552279720197881856_n

Vannak rendelkezésre álló források, de még mindig jól jön minden adomány – mondotta a tisztelendő úr –, majd hozzátette, hogy a nehézségek és a nem várt műszaki akadályok ellenére is bízni lehet abban, hogy a 2019-es esztendő nyarán felszentelik és ismét Mária Magdolna védnöksége alá helyezhetik a megújított hajlékot.

Farkas Antal felvételei

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.