„Hazafias” ellen-parádé – A Nagy Egyesülés Centenáriumán

A Sepsiszentgyörgyön működő We Radio portálján olvastuk az alábbi írást, amelynek szerzője Mara Negoiţă 16 éves diáklány, a Mihai Viteazu Főgimnázium tanulója. Azért tartottuk fontosnak lefordítani és közzétenni, hogy képesek legyünk bár halvány képet alkotni arról, hogy milyennek látják napjainkban a románsághoz tartozó, ám magyar többségű régióban élő – s ezáltal nyitottabbá váló – fiatalok a centenáriumhoz kapcsolódó ünnepségsorozatot, a világot, s – úgy általában – a jövőt.

61669876

Az utóbbi esztendőben számtalan alkalommal találkozhattunk olyan (úgynevezett) hazafias rendezvényekkel, amelyek a Nagy Egyesülés Centenáriumát kívánták hangsúlyozni, felidézni azt a száz évvel ezelőtti pillanatot, amely óta – a szó valós értelmében – beszélhetünk Romániáról. Folyton láthatunk olyan ünnepségeket és megemlékezéseket, amelyeken különböző személyek tartanak nekünk emelkedetten és izgatottan artikulálva olyan beszédeket, amelyekben emlékeznek és emlékeztetnek, dicsőítve azokat, akik részt vettek Nagy-Románia létrehozásában, de amely ma korántsem akkora, mint volt 1918-ban. Egy olyan hazafias versengés, amelyben az nyer, aki hangosabban kiabál.

Vajon számunkra mit jelent ez a sokat hangoztatott Centenárium, akik feneketlen zsákokká lettünk itt, és kénytelenek vagyunk lenyelni mindazt, amit nacionalista hangnemben fogalmaznak meg számunkra a történelemről, s akik kénytelenek vagyunk megismerkedni a „hősiességről” szóló versekkel és költeményekkel, amelyek arra hivatottak, hogy buzdítsanak, hogy lelkünkben felszítsák „a haza szeretetét”?

Túl azon a világszerte ismert közhelyen, hogy „mi vagyunk a jövő és az ország reménysége”, mi mást sugallnak számunkra ezek az emberek, akik azzal kérkednek, hogy műveltek és tisztában vannak a nagyvilág dolgaival?

centenar.jpg

Mi, akik valóban használjuk az információs csatornákat, és tájékozódunk, elolvashatunk egyet és mást arról, hogy miképpen tanulnak a fiatalok Finnországban, vagy Svédországban, ahol minden iskolában interaktív eszközöket, okostáblákat használnak, miközben mi olyan tankönyveket kapunk kézhez, amelyek idősebbek, mint maga Románia, úgyhogy megkérdezhetjük ezeket a „szónokokat”, hogy vajon komolyan gondolják-e azt, amiről beszélnek, vagy a rezesbandák hangja elfojtott már bennük minden fikarcnyi értelmet?

administrator-2018-10-19-173721-centenar

Hogyan is értelmezhető az alapigazság, hogy „ismerd meg a múltad, ahhoz, hogy megérthesd a jövőt”? Folyton emlegettük és dicsőítettük azt ami volt, már-már nyakló nélkül, de mi van a jövővel? Mi lesz velünk? Velünk, akik arra kényszerülünk hamarosan, hogy messzire menjünk családunktól és barátainktól, olyan országokba, ahol nem mindig várnak tárt karokkal (…). Nekünk nem üres duma kell, nem kellenek a szenvedélyes szónoklatok, hanem tényeket, tetteket várunk, olyan oktatási programokat, amelyek illeszkednek a XXI. században érvényes elvárásokhoz, és amelyek lehetőségeket biztosítanak a fiataloknak, hogy érvényesüljenek 2018-ban (abban a 2018-as esztendőben, amely autósztrádák megnyitásáról, kórházak létesítéséről is szól, nemcsak felvonulásokról és avítt népünnepélyekről). Vajon itt két szalagvágás közt és egy-egy parádés díszmenet közben egyáltalán gondolkodik-e valaki, vagy minden más abbamaradt?

Úgyhogy ti, „hazafiak”, ti, akik annyira jól elvagytok, s folyton arra kényszerítetek, hogy szónoklataikat és a dalaitokat hallgassuk, ne haragudjatok ránk, s ne gondoljátok azt, hogy mi egy érdektelen, közömbös nemzedék vagyunk, akik nem szeretjük a hazánkat, s akiket nem érintenek meg a hazafias szólamok, vagy nem nyűgöz le a Nemzet Megváltásának Katedrálisa.

Mi el fogunk menni innen Európa legkülönbözőbb országaiba, távoli vidékekre, és hagyni fogunk benneteket, hogy megüljétek a második kétszáz évet, mert ti ehhez értetek. Lássatok hozzá a versíráshoz és a dalszerzéshez, mert nem árt, ha alaposan felkészültök arra az ünnepre is.

Simó Márton fordítása

Mara Negoiţă, X. osztályos tanuló

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.