„Hazafias” ellen-parádé – A Nagy Egyesülés Centenáriumán

A Sepsiszentgyörgyön működő We Radio portálján olvastuk az alábbi írást, amelynek szerzője Mara Negoiţă 16 éves diáklány, a Mihai Viteazu Főgimnázium tanulója. Azért tartottuk fontosnak lefordítani és közzétenni, hogy képesek legyünk bár halvány képet alkotni arról, hogy milyennek látják napjainkban a románsághoz tartozó, ám magyar többségű régióban élő – s ezáltal nyitottabbá váló – fiatalok a centenáriumhoz kapcsolódó ünnepségsorozatot, a világot, s – úgy általában – a jövőt.

61669876

Az utóbbi esztendőben számtalan alkalommal találkozhattunk olyan (úgynevezett) hazafias rendezvényekkel, amelyek a Nagy Egyesülés Centenáriumát kívánták hangsúlyozni, felidézni azt a száz évvel ezelőtti pillanatot, amely óta – a szó valós értelmében – beszélhetünk Romániáról. Folyton láthatunk olyan ünnepségeket és megemlékezéseket, amelyeken különböző személyek tartanak nekünk emelkedetten és izgatottan artikulálva olyan beszédeket, amelyekben emlékeznek és emlékeztetnek, dicsőítve azokat, akik részt vettek Nagy-Románia létrehozásában, de amely ma korántsem akkora, mint volt 1918-ban. Egy olyan hazafias versengés, amelyben az nyer, aki hangosabban kiabál.

Vajon számunkra mit jelent ez a sokat hangoztatott Centenárium, akik feneketlen zsákokká lettünk itt, és kénytelenek vagyunk lenyelni mindazt, amit nacionalista hangnemben fogalmaznak meg számunkra a történelemről, s akik kénytelenek vagyunk megismerkedni a „hősiességről” szóló versekkel és költeményekkel, amelyek arra hivatottak, hogy buzdítsanak, hogy lelkünkben felszítsák „a haza szeretetét”?

Túl azon a világszerte ismert közhelyen, hogy „mi vagyunk a jövő és az ország reménysége”, mi mást sugallnak számunkra ezek az emberek, akik azzal kérkednek, hogy műveltek és tisztában vannak a nagyvilág dolgaival?

centenar.jpg

Mi, akik valóban használjuk az információs csatornákat, és tájékozódunk, elolvashatunk egyet és mást arról, hogy miképpen tanulnak a fiatalok Finnországban, vagy Svédországban, ahol minden iskolában interaktív eszközöket, okostáblákat használnak, miközben mi olyan tankönyveket kapunk kézhez, amelyek idősebbek, mint maga Románia, úgyhogy megkérdezhetjük ezeket a „szónokokat”, hogy vajon komolyan gondolják-e azt, amiről beszélnek, vagy a rezesbandák hangja elfojtott már bennük minden fikarcnyi értelmet?

administrator-2018-10-19-173721-centenar

Hogyan is értelmezhető az alapigazság, hogy „ismerd meg a múltad, ahhoz, hogy megérthesd a jövőt”? Folyton emlegettük és dicsőítettük azt ami volt, már-már nyakló nélkül, de mi van a jövővel? Mi lesz velünk? Velünk, akik arra kényszerülünk hamarosan, hogy messzire menjünk családunktól és barátainktól, olyan országokba, ahol nem mindig várnak tárt karokkal (…). Nekünk nem üres duma kell, nem kellenek a szenvedélyes szónoklatok, hanem tényeket, tetteket várunk, olyan oktatási programokat, amelyek illeszkednek a XXI. században érvényes elvárásokhoz, és amelyek lehetőségeket biztosítanak a fiataloknak, hogy érvényesüljenek 2018-ban (abban a 2018-as esztendőben, amely autósztrádák megnyitásáról, kórházak létesítéséről is szól, nemcsak felvonulásokról és avítt népünnepélyekről). Vajon itt két szalagvágás közt és egy-egy parádés díszmenet közben egyáltalán gondolkodik-e valaki, vagy minden más abbamaradt?

Úgyhogy ti, „hazafiak”, ti, akik annyira jól elvagytok, s folyton arra kényszerítetek, hogy szónoklataikat és a dalaitokat hallgassuk, ne haragudjatok ránk, s ne gondoljátok azt, hogy mi egy érdektelen, közömbös nemzedék vagyunk, akik nem szeretjük a hazánkat, s akiket nem érintenek meg a hazafias szólamok, vagy nem nyűgöz le a Nemzet Megváltásának Katedrálisa.

Mi el fogunk menni innen Európa legkülönbözőbb országaiba, távoli vidékekre, és hagyni fogunk benneteket, hogy megüljétek a második kétszáz évet, mert ti ehhez értetek. Lássatok hozzá a versíráshoz és a dalszerzéshez, mert nem árt, ha alaposan felkészültök arra az ünnepre is.

Simó Márton fordítása

Mara Negoiţă, X. osztályos tanuló

Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “„Hazafias” ellen-parádé – A Nagy Egyesülés Centenáriumán” bejegyzéshez

  1. draga SJW inainte sa judeci o societate care te-a dus in spate 16 ani PE GRATIS (din partea ta, ca au platit parintii in primul rind bineinteles) tu ce ai produs in afara de deseuri (ca sa nu zic altceva) ? poate ar trebui sa fi un pic recunoscatoare pt parintii care ti-au asigurat masa, casa, ingrijire, medicii care te-au consultat, agricultorii care au produs hrana, cei care au asigurat apa, electricitate, gaz, incalzire, haine, incaltaminte, gunoierii care ti-au strins resturile, cei care ti-au asigurat acces internet, telefonie, cablu, samd. nu puteai sa lasi lumea sa se bucure un pic, indifferent de motiv.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.