Egy túlélő könyv fogadása – SEPSISZENTGYÖRGY

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett rendezvény megnyitásaként Tamás Sándor megyei tanácselnök és Vargha Mihály múzeumigazgató a Székely Nemzeti Múzeum jelenlegi legrégibb magyar nyomtatványának hazatértét köszönti: 1945 március 29-én a zalaegerszegi vasútállomás bombázását a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 25 855 menekített okiratából és könyvéből három élte túl, köztük Bencédi Székely Estván egy krakkói, 1559-es Chronicája, amelyet 1945-ben Kis Böndi János vasutas mentett meg, és a budapesti Országos Széchényi Könyvtárnak köszönhetően, Benke Éva által restauráltan kerül most vissza tulajdonosához.emese1559krakko
A rendezvény nevét adó Cantio iucunda (magyar fordításban ʼGyönyörűséges énekʼ) egy 1566-ban szerzett erdélyi panaszének özvegy Horvát Ilonáról, a Csereyné-kódexből, a legrégibb magyar énekeskönyvből. A Cantio iucundát és Balassi Bálintnak egy ugyanebben a kódexben fennmaradt művét (Csak búbánat…) Csörsz Rumen István és Palócz Réka előadásában hallgathatják majd a jelenlevők. A kódex maga az 1945-ös zalaegerszegi tragédia áldozata lett, de a bombázást túlélő, most köszöntött műtárgy éppen az a Chronika-példány, amely 1879-ig a kódex hordozókötete volt.

sznm

A kiskonferencia előadói, Molnár Szabolcs irodalomtörténész – a bukaresti Hungarológiai Tanszék nyugalmazott professzora –, Csáki Árpád történész és Szekeres Attila István heraldikus Jagelló-kori emlékekről beszélve járják körbe a kiállított Chronika, első magyar nyelvű világtörténetünk kapcsán felmerült kérdéseket.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak 2018. november 28-án, szerdán 18.00 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében szervezett kiállításra és kiskonferenciára.

www.sznm.ro

sznm_logo

Sepsiszentgyörgy, Kós Károly u. 10.

A Székely Nemzeti Múzeum közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “Egy túlélő könyv fogadása – SEPSISZENTGYÖRGY” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.