A hit lovasai – OKLÁND

Ezt a címet viseli az a dokumentumfilm, amelyet pénteken, november 23-án vetítettek, s amely a nyáron megtartott 450 kilométeres lovaszarándoklat idején készült. Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi és Kelemen Levente oklándi unitárius lelkész – részben azért mert mindketten a lovas sport kedvelői, részben azért, mert hiterősítő zarándokutat szerettek volna létrehozni – évek óta tervezték, hogy szerveznek egy nagyobb lélegzetvételű és komolyabb lovas túrát, amelyen erdélyi történelmi helyszíneket járnak végig. Mivel idén ünnepeljük a vallásszabadság és a Magyar Unitárius Egyház létrejöttének 450. évfordulóját, az idei esztendő alkalmasnak kínálkozott arra, hogy ezt az elképzelést megvalósítsák.

Úgyhogy július 7. és 21. között erdélyi és anyaországi lovasok részvételével sort is kerítettek az emlékzarándoklatra.

Print

A július 7.-i indulás egyben jelképes is volt, hiszen ekkor van Erdély egyetlen unitárius vallású fejedelmének, János Zsigmondnak születésnapja.

János_ZsigmondVU
János Zsigmond (1540-1571) választott, ám meg nem koronázott király. Helyette anyja, Izabella királyné és Martinuzzi György uralkodott, tényleges hatalmát – Erdély fejedelmeként – 1569-től kezdődően gyakorolta

A programot úgy állították össze, hogy a 450 kilométeresre tervezett úton unitárius szempontból fontos helyszíneket és gyülekezeteket látogassanak végig, de ugyanakkor tiszteletüket tegyék a másik három – a római katolikus, a református és az evangélikus – történelmi magyar egyházaknál is. A résztvevők csapata is – mindamellett, hogy hagyományőrző lovasok – úgy tevődött össze, hogy képviselhették a tervezett ökuméniát, illetve a különböző generációkat, hiszen a legidősebb zarándok 57, a legfiatalabb résztvevő 9 éves volt.

okland2
A zarándokok egy csoportja Oklándon

Székelyderzsből indultak Kecset-Bözöd-Marossárpatak-Mezőzáh-Torda-Mészkő-Szind-Székelykő-Nagyenyed-Gyulafehérvár-Vízakna-Oltszakadát-Fogaras-Olthévíz-Oklánd útvonalon át haladva, és 2018. július 20-án érkeztek meg a befogadó egyházközségbe, Oklándra.

okland3_Simo_Csaba_operator
Simó Csaba operatőr a filmbemutató ünnepségen

A zarándoklatot mindvégig Simó Csaba operatőr és Magyari Tekla szerkesztő-riporter követte. tudósítva a televíziókat, de ugyanakkor dokumentálva is az eseményeket. Ebből a nyersanyagból készült a most látott ötven perces produkció, amelyet a vetítés előtt Szabó Károly fotográfus-filmrendező méltatott az egybegyűlteknek.

A HIT LOVASAI című film itt megtekinthető:

A helyi kultúrotthonban tartott vetítésen – ahol egyébként telt ház volt – megjelentek jó páran a zarándokok közül is, akik ez alkalommal emléklapot és egy-egy bekeretezett közös csoportképet vehettek át Kelemen Levente lelkésztől.

okland4

A találkozó arra is jó volt, hogy felidézzék emlékeiket, hogy túl a filmben látható-hallható részleteken, különböző történeteket, kalandokat osszanak meg egymással és a közönséggel, elmondva többek között azt is, hogy kis társaságuk annyira összekovácsolódott, hogy ma is napi kapcsolatot ápolnak egymással, és arra készülnek, hogy másokat bevonva újabb zarándoklatokat szervezzenek a következő időkben.

unit_450_logo

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.