Könyv Szent László királyról

Még augusztus folyamán, a Kolozsvári Magyar Napok idején látott napvilágot a Szent László király – Erdély védőszentje címet viselő művészettörténeti kötet a Verbum Kiadó gondozásában. Hegedűs Enikő művészettörténész akkor elmondta, hogy a Szent László év adta az indíttatást a könyv megszületéséhez. Az ötletgazda arról is beszélt, hogy a kiadvány sok szerteágazó témát ölel fel, legfőképpen Szent László egyházi ábrázolásaira helyezvén a hangsúlyt.

A szerzők különböző szakterületeknek hozzáértői, elsősorban művészettörténeti szempontból közelítenek a témára, de erős a történelmi jelleg is.  A Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársainak segítségével indult útjára a projekt, akik a Szent László-év szervezői, így a kiadvány az erdélyi dokumentumok lenyomatának is tekinthető. Nem csupán az volt a cél, hogy felsorolják, összegyűjtsék a szent király ábrázolásmódjait, hanem az is, hogy megmutassák ezek jelenkori állapotát. Ebben Kristó Róbert fotográfus segített, dokumentálva mintegy százhúsz helyszín anyagát.

A Szent Lászlót ábrázoló egyházi pecsétek felkutatásával Bernád Rita levéltáros foglalkozott. Összesen hét Szent László-templom van, ezért a tanulmányában mindössze néhány pecsét jelenik meg. Jánó Mihály muzeológus a templomokban található falképekkel foglalkozott. Köztudott, hogy a 17. században még „takargatták” a szentek történeteit feldolgozó műveket – egyszerűen lemeszelték őket -, mivel a liturgiájukban nem használják a szentek kultuszát, de miután szembesültek azzal, hogy ezek az alkotások, többek között azok is, amelyek a nagy magyar király, Szent László történeteit dolgozzák fel, a 19. század végétől kezdődően már büszkén felvállalták, ezzel is erősítve nemzeti öntudatukat.

IMG_0305


A SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY – ERDÉLY VÉDŐSZENTJE című kötet bemutatójára Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeum főépületében (a Haberstumpf-villában) kerül sor 2018. november 28-án, szerdán 18.00 órától kezdődően.

A kötetet összeállította és szerkesztette: Hegedűs Enikő. Szerzők: Barabás Kisanna, Bernád Rita, Hegedűs Enikő, Jánó Mihály, Kiss Lóránd, Szabó Tekla Katalin. Fotók: Kristó Róbert. Művészeti szerkesztő: Csillag István. Térképek: Liviu Buzilă.

A szerzők és szerkesztők jelenlétében bemutatott kiadvány kedvezményes
áron vásárolható meg a helyszínen.


EMLÉKEZTETŐ

szekely

Ugyancsak szerdán, 19.00 órától kezdődik Simó Márton MI, SZÉKELYEK ÉS ROMÁN BARÁTAINK c. kötetének bemutatója a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében, kapcsolódó rendezvényként pedig 20.00 órától kezdődően megtekinthető az Udvarhely Néptáncműhely KIÁLTÓ SZÓ c. előadása (Könczei Árpád rendezésében).

További részletek ITT olvashatók!

A Szent Lászlóról szóló könyv bemutatóját követően az érdeklődők erre a rendezvényre is eljuthatnak.


HaazRezso_logo

Haáz Rezső Múzeum
535600 Székelyudvarhely
Tel./Fax: 0040 266 218375
Bethlenfalvi út, 2-6, Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
www.hrmuzeum.ro

udvarhely_cimer

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.