FOGARASI-HAVASOK túrakalauz – Magyar és román nyelven

Újra megjelent a túrakalauz (Bilea-tó–Moldován-csúcs–Nagy-Tamás-csúcs–Lombos–mező) a Határjárók a Kárpátokban sorozat keretében. A tavaly a kiadvány csak magyar nyelven, idén azonban a Román Kormány égisze alatt működő Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) támogatásával újra napvilágot láthatott, megszólítva a magyar és román anyanyelvű érdeklődőket egyaránt.

A példányokat turisztikai osztályok tanulóinak osztotta ki a kiadó Szeben megyében (a „George Bariţiu” Gazdasági és Közigazgatási Iskolaközpontban és Cibinum Műszaki Kollégiumban), Brassó megyében (a Maria Baiulescu Műszaki Kollégiumban), Kovászna megyében (a Constantin Brâncuși Műszaki Líceumban és a Berde Áron Közgazdasági es Közigazgatási Szakközépiskolában),valamint Hargita megyében (a Kájoni János Szakközépiskolában, Csíkszeredában, a Batthyány Ignác Szakközépiskolában Gyergyószentmiklóson, a Kós Károly Szakközépiskolában, Székelyudvarhelyen, és a Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában, Csíkszentmártonban).

fogarasihavasok-400x230.jpg

A Székelyföldi Határtúra Mozgalom, majd az ebből alakult Kárpát Gyepű Egyesület tagjai 2003 óta járják a volt Magyar Királyság keleti határait a Kárpátokban. Az egyesület célja a volt Magyar Királyság keleti határának az 1883–84-es határbejárás eredményeként 1887-ben megszületett nemzetközi egyezmény alapján megállapított volt határvonal megismerése, és a megmaradt határjelek alapján való beazonosítása. Az egyesület által szervezett „Határtúrák” jellegét tekintve történelmi kulturális emléktúra, másképp fogalmazva „vándorlás természeti és történelmi tartalommal”,továbbá leküzdése önmagunknak és az útvonalnak. Ehhez hasonló nosztalgiatúrák, tematikus utak vannak a római limes mentén, a volt Jugoszláviában, Kárpátalján, Olaszországban, Szlovéniában, Északnyugat-Írországban,Németországban, a volt NDK–NSZK és Poroszország–Szászország határán.

molnar_sanyi_portre
Molnár Sándor

Román nyelvterületen ebben a témában legismertebb mű a Ioan Turcu, Fogaras vármegye főjegyzője, határbizottsági felmérőként írt túrakönyve, amelyet 2012-ben Brassóban újra kiadtak, ezzel megtörve a kommunizmus határhoz kapcsolódó tabutémáját.

A centenáriumi kiadás már remélhetőleg a párbeszédet fogja szolgálni. A „Határjárók a Kárpátokban” túrákat, a túrakalauz-sorozatot olyan természetjáróknak ajánlják, akik a hegyek fenyveseinek susogása, a patakok csobogása mellett még fűszerezni akarják túrájukat az adott helyek történelmi szellemével.

DRI.jpg

A sorozatot a közismert és látványos, de egyben kihívásként megélt Fogaras hegységgel kezdik. Ebben a túrakalauzban rövid történelmi, kulturális, természeti ismertető után bemutatják az oklevélszerző lehetőségeket egy-egy túraszakaszra. Színes fotókkal és szellemi impulzusokon keresztül mutatják be a napi távokat és a köztes szakaszokat, abban bízva, hogy az első „határkönyv” megjelenése után sokan kedvet kapnak, hogy kimenjenek a Kárpátok főgerincére határköveket vagy ezek maradványait keresni, s eltöprengeni a történelem kerekének fordulásain, az örök körforgáson, az országok, népek, politikai alkuk s a természet eme egyedülálló összefonódásán – a határon.

hatarjarok.jpg

www.hatarjarok.ro

Molnár Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.