DÁVID FERENC EMLÉKZARÁNDOKLAT

A Déva várához szervezett zarándoklatok immár hosszú évek óta arra is szolgálnak, hogy ezen a történelmi helyszínen idézzék Dávid Ferenc emlékét, aki itt, a vár foglyaként halt meg életfogytig tartó rabságban, 1579. november 15-én. A Magyar Unitárius Egyház Képviselő Tanácsa és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) november 10-én, szombaton szervezte meg 21. Dávid Ferenc emlékzarándoklatot. Az ODFIE kreatív, fiatalos, elemekkel igyekezett emlékezetessé tenni ezt az alkalmat, hiszen idén ünnepeljük az egyetlen erdélyi alapítású történelmi felekezet megalapításának 450. évfordulóját.

DSC00702.JPG

Az érkező csoportokat – akik mintegy 2200-an, 44 busszal érkeztek szervezetten jöttek minden egyházkörből, de összességében ennél jóval gyűltünk össze, hiszen személyautókkal, magánkezdeményezésből is sokan jöttek – Székely Kinga Réka előadó-tanácsos, homoródszentpéteri lelkészasszony köszöntötte, majd imával indította útjukra a fellegvárig vezető szerpentinen.

felfele_indulas

felfele_1.jpg

felfele_2.jpg

A felfelé igyekvőket szavalatok kísérték, több helyen is az alkalomhoz illő idézeteket mondtak teológiai hallgatók és középiskolás önkéntesek. Több ünnepi szónoklat is elhangzott a várudvaron diákok és fiatalok részéről, az ünnepi áhítatot és a prédikációt pedig Csécs Márton torockói, illetve Péterfi Ágnes, sepsiszentgyörgyi lelkész tartotta. Fellépett a János Zsigmond Unitárius Gimnázium (Kolozsvár) és a Berde Mózes Unitárius Gimnázium (Székelykeresztúr) kórusa, majd a küldöttek koszorúkat helyeztek el a Dávid Ferenc emlékhelyként szolgáló cellánál.

DSC00729.JPG

DSC00720.JPG

A résztvevők – a várbéli ünnepség után – meglátogathatták a Magna Curiában november 9-én megnyitott kiállítást, majd szeretetvendégség után – amely a református egyház és az unitárius felekezet helyi gyülekezeti termében zajlott – a koraesti órákban utazhattak haza.

mecsessel.jpg

Jó látni, hogy az elmúlt több mint két évtizedben sokat fejlődött ez a program, Déva egyre inkább úgy is bekerül a köztudatba, mint a Magyar Unitárius Egyház egyik legfontosabb zarándokhelye. Mivel a város is sokat költött a környezetre, évről évre egyre többen érdeklődnek az itteni emlékzarándoklatok iránt, amely azt jelzi, hogy a nagyot álmodó és bátran cselekvő vallásalapító példája igen markánsan él a lelkekben. Unitáriusokban és más felekezetűekben egyaránt.

DSC00723.JPG

Címkép: Barcsa István felvétele

A szövegközi képeket a szerző készítette

unitarius_cimer

Simó Márton

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.