SZÉKELYUDVARHELY – Az indiánok nem hagynak cserben minket…

Sokan, sokféleképpen verselték, énekelték meg a magyarság 1100 éves krónikáját a Kárpát-medencében. A mindenkori bolond, aki poétává lett Magyarországon, bármilyennek is látta népét, amelyből vétetett, rendszerint a jobbítás szándékával simogatott vagy gúnyolt, mondott áldást vagy átkot, hogyha kellett. Igazat szólt, nem csak valódit, értük haragudott, nem ellenükre. Talpon, ha úgy tetszik: nyeregben maradásunk történetét „meglovagoló” szerzeményeket ígér Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongorista közös szerzői- és előadóestje, amely a kortárs magyar irodalom közéleti és történelmi tárgyú verseiből válogat, ezeket kívánja krónikás énekek formájában „helyzetbe hozni”.

Rendhagyó történelemórájuk véletlenül sem diadalok ünneplésére vagy katasztrófák elsiratására vállalkozik: az egyórányi tömény líra kínosan egyensúlyoz a nemes, férfias nagyot akarás, valamint a züllések, bukások és nyomorúságok egyenetlen terepén, amit Kárpát-medencének hívunk.

az-indiánok-nem-plakát.jpg

Az előadóest „krónikásai”: Farkas Árpád, Lászlóffy Aladár, Kányádi Sándor, Markó Béla, Márton László, Orbán Ottó, Papp Attila Zsolt, Ratkó József, Sántha Attila, Szálinger Balázs, Székely János, Szilágyi Domokos, Szőcs Géza, Tompa Gábor, Vasadi Péter, Veress Gerzson, illetve maguk a dalszerző-előadók.


Hargita Megye Tanácsa Székelyudvarhelyen székelő intézménye, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont minden évben csatlakozik a magyar nyelv napjának méltó megünnepléséhez. Az intézmény idén is társult a G. Egyesület kamarazenei fesztiválja programjához egy zenés irodalmi esttel, Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze és Szép András zongorista szerzői- és előadóestjével. Az indiánok nem hagynak cserben minket… című stand-up tragedy alcíme Történelemóra görbe tükörrel és fekete zongorával, amelyre Székelyudvarhelyen a polgármesteri hivatal Szent István-termében, november 13-án kedden 18 órától várjuk az érdeklődőket.


Az előadásra a belépés ingyenes, minden 12 év feletti érdeklődőt szeretettel várnak!

A magyar nyelv napjára a Forrásközpont által szervezett esemény Hargita Megye Tanácsa, illetve az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával jött létre, partnerek Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a G. Egyesület.

A Forrásközpont közkése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.