ŐRTÜZEKRŐL – Haza a magasból

Pár éve, amióta elkezdődött az őrtüzek gyújtása Székelyföldön, többnyire csak távolról figyelem ezt a kezdeményezést. Jónak tartom, bár tudom, hogy nem sok eredménye van. Ott. Az ország tájidegen felső vezetése és a megyékbe kihelyezett hatalmi ágak nem kedvelik túlságosan. Tudjuk jól, hogy cinikusan kétségbe vonják az úgynevezett történelmi régiónk létét. A mi szülőföldünk azonban – ezzel tisztában vagyunk – igencsak létezik! És entitás.

Az egyik esztendőben magam is kimentem az egyik magaslatra. Inkább fotózni, semmint aktívan részt venni a tűzgyújtás aktusában. Rossz idő volt, esett, köd lepte be a környéket, de azért kitartottunk az elhatározás mellett, végigvittük, amit szerettünk volna. Jól éreztük magunkat. Lelkész is volt közöttünk, úgyhogy az ima sem maradt el, s volt utána közös éneklés. Majd csendbe mélyedtünk. Jó volt ott lenni. Megmaradt az élmény, és mit több: három székely honfitársammal ott és akkor ismerkedtem meg. Azóta is tartjuk a kapcsolatot.

szekely-vagta

Őrködni márpedig kell! És nem megszokásból, hanem belülről fakadó kötelességtudatból kellene, vigyázni a parázsra, s időnként felszítani, mert másképp tán magunk is elfeledjük, hogy itt lennénk, s itt vagyunk leginkább itthon.

Az idén kedvezett az időjárás. Sajnos, én most távol maradtam – ebben elfoglaltságok és egészségügyi tényezők is közrejátszottak – , csak kibicként követtem e tüzes-ünnepet.

Mondják többen is, hogy emlékezetesebb, meghittebb volt. És messzire világítottak a lángok. A fénynyalábok látható módon, optikai kép formájában itt-ott össze is értek a látóhatár-peremeken. És a fejekben.

szekelyfold_kivil

Szép fotókat látunk. Azt viszont nem tudom, hogy készült-e olyan felvétel hőlégballonról, esetleg repülőről, amelyen látszanak a „nemlétező” régió körvonalai. Én arra vágyom, hogy megláthassam a magasból fényképezett kicsiny hazát, a megvilágított élő és égő körvonalakkal. A jól ismert kontúrokat szeretném fentről viszontlátni. Mert akkor talán azok is meglátják, s előbb vagy utóbb beléjük ivódik, rögzül a vakokban is mindaz, amit értő szemmel, látó tudattal képtelenek tudomásul venni ők, azok, akik a többség – és a mi kínkeservesen kinyögött adóink – által fizetett hivatalok mélységes bugyraiban ülnek.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.