GAGY – 25. Móra-verseny

Huszonötödik alkalommal szervezték meg a Móra Ferenc vers- és prózamondó versenyt 2018. október 26-án, pénteken. A településsel szomszédos, illetve közeli falvak legjobb előadói álltak színpadra ez alkalommal is Etédről, Kőrispatakról, Szentábrahámról, Kobátfalváról, Kissolymosból és a helyiek részéről. Móra Ferenc, az ismert író, költő gyermekeknek, fiataloknak szánt írásait népszerűsítik azzal, hogy minden versenyzőnek kötelező módon vállalnia kell egy vers vagy prózarészlet előadását, a harmadik kategória pedig szabadon választott vers magyar szerzőtől, ami nem szerepel a tananyagban. Összesen negyven előadást hallgatott meg a közönség.

Ez évben a szentábrahámi Benedek Elek Általános Iskolához tartozó Móra Ferenc Általános Iskola, a helyi Móra Ferenc Alapítvány, az Etéd Község Gyermekeiért Egyesület a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal és Hargita Megye Tanácsával együtt szervezte az eseményt, amelyre ingyenes volt a belépés. Szász Éva irodalom szakos tanár megnyitóbeszédében felelevenítette a vetélkedő múltját, Bakó Barna tanító a rendezvényt anyagilag támogató vállalkozásoknak, intézményeknek, magánszemélyeknek mondott köszönetet, Gál Zoltán helyi unitárius lelkész pedig rövid áhítatot tartott.

mora2.JPG

A nap során korosztályonként és kategóriánként szólították a színpadra a versenyzőket, akik színvonalas előadásukkal örvendeztették meg a közönséget.

A zsűri döntése értelmében Móra-vers elmondásáért az elemi iskolások közül az etédi Szilveszter László első, az ugyancsak etédi Demeter Rebeka második, a kőrispataki Vas Dóra és a szentábrahámi Balázs-Hegedűs Csenge harmadik díjat kapott, a nagyobbak közül pedig első a kőrispataki Nagy Nikoletta, második az etédi Major Fanni, harmadik a kissolymosi Kovács Zoltán lett. Prózai mű előadásában a rangsor a következő volt: 1. Szilveszter László, 2. Balázs-Hegedűs Csenge, 3. Vas Dóra, illetve 1. Nagy Nikoletta, 2. Major Fanni és Góga Anita (Gagy) a felső tagozatosok közül. Szabadon választott vers kategóriában sok olyan mű elhangzott, amit a közönség eddig nem ismert az előző évekből. A rangsor az elemiseknél: 1. Demeter Rebeka, 2. Gidó Ottilia Szentábrahámról, 3. Balázs-Hegedűs Csenge. A nagyobbaknál Nagy Nikoletta vehette át harmadszor az első díjat, őt követte Barabás Erzsébet (Kissolymos), harmadik Szász Gréta (Szentábrahám), dicséretet kapott Kovács Zoltán. A verseny hangulatához az is hozzátartozott, hogy minden fellépő népviseletben állt színpadra.

mora3.JPG

A Bán József Művelődési Otthonban közös ebéd követte a díjosztást, amelyről minden fellépő részvételi díjjal térhetett haza. Az ünnepi módon díszített terem színpadán Demeter-Zsigmond Réka nagyméretű Móra-illusztrációi képezték a hátteret a versenyhez.

A szervezők jövő évre Móra Ferenc születésének 140. évének megünneplésére készülnek.

P. Buzogány Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.