SZÉKELYUDVARHELY – Bírság a magyar nemzeti színekért

Az október 23-i ünnepi rendezvények alkalmából – közterületekre kihelyezett- piros-fehér-zöld színű szalagok miatt – a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal részéről, akárcsak a március 15-i ünnepi megemlékezések után, ismét levél érkezett a székelyudvarhelyi városházára, amely szerint ez alkalommal is 5000 lej pénzbírságot vetettek ki a hivatallal szemben.

Erre a román állam képviselője, Jean-Adrian Andrei, a megye prefektusa és hivatala részéről már számítottak. Tarlós István, Budapest főpolgármestere ünnepi beszédének bevezetőjében utalt arra, hogy büntetés esetén a székely anyaváros számíthat a magyar főváros segítségére. Ennek ellenére – természetesen – Székelyudvarhely Megyei Jogú Város élni fog a fellebbezés lehetőségével.

A Városháza közleménye nyomán

FRISSÍTVE!

Személyesen utánanéztünk ennek a dolognak. Egyértelműen látszott, hogy idén a város vezetése próbálkozott a megfeleléssel. Közterületen, a Nagyküküllő hídján, a lámpaoszlopokon mindössze a magyar nemzeti színeket használva díszítettek. A történelmi – azaz a lyukas magyar zászlót, illetve a Kossuth-címerrel ellátottat használták – , hiszen mind a kettő 1956-ra emlékeztet, ezeket használták a forradalmárok is.

A bírsággal a mostani román hatalom megkérdőjelezi az erdélyi magyarság jogát ahhoz, hogy az elődökre és bizonyos történelmi eseményekre emlékezzék, vagy azt szeretné, hogy ezt is csak román nemzeti köntösbe öltöztetve, torzított ás hamis módon tehesse meg.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.