SZÉKELYUDVARHELY – Konferencia a népi építészetről

A Miszla Art Kulturális Központ (Tolna megye, Magyarország) tart konferenciát a székely anyavárosban 2018. október 12-én, 9.00 órától kezdődően a Városháza Szent István termében. A Falukép és illeszkedés a vidék népi építészetében téma mentén jeles székelyföldi és anyaországi építészek adnak elő és tanácskoznak. A rendezvény nyilvános és ingyenes. 

A megjelenteket köszönti Márton Ildikó, Székelyudvarhely májusban kinevezett főépítésze, majd 17.00 óráig terjedően több előadói tömbben mutatják be témáikat az előadók. (Tövissi Zsolt, Dénes Eszter, Dénes György, Dobosyné Antal Anna, Esztány Győző, Kerner Gábor, L. Balogh Krisztina, dr. Nagy Dénes, Navratil Andrea, dr. Szilágyi Mária.)

Az említett kulturális szervezetnek ez a második ilyen jellegű konferenciája.

Egy aprócska megjegyzés

Ezelőtt egy évvel, amikor az Élő Székelyföld Munkacsoport bővíteni szerette volna látókörét, rendezvényeinek hatását, és készült A hagyományos székelyföldi népi építészet esélyei a 21. században című konferenciasorozat harmadik kiadására – amely építészetet, illetve más szakterületeket is érintve, úgymond a székelyföldi falusi élet egész spektrumát belülről, a létező valóság szintjén vizsgálja, megéli, átéli, felmutatja – , partnert keresett ehhez a munkához, úgy tűnt, hogy a Miszla Art Kulturális Központ – mint korábbi együttműködő – ehhez megfelelő társ lesz.

Biro_Barna_Botond_eload
Bíró Barna Botond, a Hargita Megyei Tanács alelnöke a Zeteváralján szervezett harmadik találkozón (2018)

Az Élő Székelyföld Munkacsoport (ÉSZM) egy közös pályázati projekt keretében azt kívánta elérni, hogy szakkiadványokkal, több jeles értelmiségi idevonzásával, a figyelem felkeltésével gyakorlati síkon is eljusson az elmélettől a konkrétan megvalósuló projektekig, s arra, hogy képesek legyenek erősíteni az egészséges folyamatokat a 21. század kapujában élő Székelyföld vidéki településein. Sokáig úgy látszott, hogy az együttműködés gyümölcsöző.

Balint_Elemer_Imre
Bálint Elemér Imre, Oroszhegy polgármestere előadás közben (2016) 

Most azonban egyesületünk – a szóbeli egyeztetések ellenére – valahogy kimaradt a székelyudvarhelyi rendezvény gyakorlati szervezéséből és bonyolításából. Ezzel a ténnyel csak szűk két héttel ezelőtt szembesült az ÉSZM vezetője.

Bármilyen témában szervezhet konferenciát bárki. Lehet pályázni, lehet saját pénzből vagy támogatók bevonásával végezni a hasonló jellegű munkát, azonban vannak, illetve voltak a 20. vagy a 19. században olyan romantikusan megélt emberi tulajdonságok, mint kitartás, hűség, őszinteség, amelyekben mi még hiszünk. Illetve hittünk. Egy negyvenéves ismeretségi, baráti, osztálytársi viszony jogosított fel erre. De hiába. Ez nekünk most láthatóan nem jött össze.

sepsiszeki_nagy_balazs
Sepsiszéki Nagy Balázs – Zeteváralja (2018)

Feltételezhető, hogy a nagypolgár, meg a frissen ide becsatlakozó észre sem veszi, hogy az ÉSZM vezetőjének okozott kár mekkora mértékű. Érzelmi szinten. Presztízs terén. Egészségügyi vonatkozásban. És úgy egyébként is.

A legintimebb lelki szférákban csapkodott ormányával egy mamut, amelyről azt hittük, hogy rég kiveszett. Holott bennünk él. Vagy inkább mellettünk.

De bárcsak hasznos lenne ez a mostani rendezvény!

Nekünk azonban menni kell az úton tovább. Magunkban. Csalódottan. Újracsomagolt hittel.

ESZM_logo_kozepes

A szövegközi képeket Farkas Antal készítette.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.