Népviseletben Homoródalmáson – FRISSÍTVE!

Amint arról a korábbiakban beszámoltunk, szombaton, szeptember 22-én a Kis-Homoród mentén fekvő Homoródalmás lesz a házigazdája az V. Homoród-mente Népviseletben rendezvénynek, amelynek szervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), társszervezője az Almási Önkéntesek Egyesület, partnerek a Homoródalmási Unitárius Egyházközség, valamint a helyi Önkormányzat.

Szalkai_Inolya_muv_haz_igazgato_es_Sorban_Eniko_zenetanar_nepdalenekes
Szalkai Ibolya, a homoródalmási művelődési ház igazgatója és Sorbán Enikő népdalénekes, zenetanár a program helyi koordinátorai – Simó Márton felvétele

A rendezvényre vonatkozóan múlt csütörtökön egyeztettek a homoródalmásiak az NSKI képviselőjével, amely találkozón jelen volt a Hargita Népe munkatársa is.

A szervezőmunka igen előrehaladott stádiumban van, tudtuk meg a közreműködőktől, akik sok szeretettel várják Kápolnásfalu, Szentegyháza, Homoródkarácsonyfalva, Oklánd, Homoródújfalu, Székelyzsombor, Homoródremete, Gyepes, Homoródkeményfalva, Abásfalva, Kénos, Lókod, Bágy, Homoródszentmárton, Recsenyéd, Homoródszentpál, Homoródszentpéter, Városfalva, Jánosfalva, Homoróddaróc, Petek, Éges, Székelydálya és – természetesen – a vendéglátó Homoródalmás népviseletbe öltözött képviselőit is erre a találkozóra.

Tikosi_Laszlo_polgarmester_Rigo_Mihaly_alpolgarmester_es_Mihaly_Janos_otlegzada_az_NSKI_munkatársa
Tikosi László polgármester, Rigó Mihály alpolgármester és Mihály János ötletgazda a homoródalmási tanácskozáson – Simó Márton felvétele

Szeptember 22-én, szombat reggel 10.00 órától veszi kezdetét a regisztráció a Szabó Gyula Művelődési Ház kertjében, ahol a vendégeket és a két Homoród-mente településeinek népviseletbe öltözött csoportjait kaláccsal, pálinkával és abásfalvi muzsikával fogadják. Az érdeklődők belelapozhatnak a negyedik alkalommal napvilágot látott Homoród-Mente című alkalmi lapba is, amelynek anyagát Mihály János történész, a rendezvény ötletgazdája gyűjtötte össze.

Ezt követően a résztvevők, az almási fúvószenekar kíséretében, az unitárius templomba vonulnak, ahol 11.00 órától ökumenikus istentiszteletre kerül sor, Csete Árpád helyi unitárius lelkész, László István lövétei plébános és Kincses Kálmán református lelkész közreműködésével.

Az ünnepség a helyi Szabó Gyula Művelődési Házban folytatódik, ahol köszöntő beszédet mond, többek közt, Tikosi László polgármester és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény fővédnöke, valamint a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője.

DSC01185
Péterbencze Anikó előadás közben Városfalván (2017) – Simó Márton felvétele

Ugyanitt sor kerül a „Kárpát-medencei népviseletek” kiállítás megnyitására, amelyet a jászberényi Csángó Fesztivál Alapítvány és munkatársai, Papp Imre és Péterbencze Anikó jóvoltából tekinthetnek meg az érdeklődők. Az „Őseink viseletben” című fotókiállítás anyagát a homoródalmásiak gyűjtötték össze, ebből – Balázs Ödön székelyudvarhelyi fotográfus szakmai közreműködésével – 100 darab kerül kiállításra a helyi művelődési házban.

A megnyitó után kezdetét veszi a rendezvény fő attrakciója, a népviselet bemutató, amely kulturális műsorral ésabásfalvi muzsikával zárul.

Homorodalmasi plakat_2018 aug.cdr
A találkozó plakátja

A közösségépítő, hagyományápoló és értékmentő rendezvényre, mindenkit szeretettel várnak a szervezők, a program az érdeklődők számára ingyenes.

DSC07407
A szolokmai találkozón 2018 júniusában – Simó Márton felvétele

A szervezők gondoskodnak arról is, hogy az odalátogatók ételt és italt vásárolhassanak a rendezvény helyszínén.

DSC01187
Városfalván 2017 szeptemberében – Simó Márton felvétele

Célirányos autóbuszok is indulnak térítésmentesen a rendezvényre a Székelyudvarhely–Kénos–Homoródszentmárton–Városfalva–Homoródszentpál–Oklánd–Homoródalamás, valamint a Kápolnásfalu– Szentegyháza–Lövéte–Homoródalmás útirányon. A társasgépkocsik indulási időpontjáról, helyfoglalásról, az oda-visszaút bonyolításáról, illetve a rendezvénnyel kapcsolatos egyéb tudnivalókról Mihály Jánosnál, az NSKI munkatársánál lehet érdeklődni a 0746281013-as telefonszámon.


FRISSÍTVE! – Székelyudvarhelyről szeptember 22-én, szombat reggel 9.30 órakor indul az autóbusz a Patkóból.


A címképen a 2017-es találkozó résztvevőinek csoportja látható, az ökumenikus istentisztelet után, Homoródszentpálon, a templom előtti parkban – a felvétel Simó Márton gyűjteményéből való.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.