A sertéspestis elkerülése érdekében

Szem előtt tartva az afrikai sertéspestis terjedését Romániában, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal felelősségének érzi, hogy a sertéstartó gazdákat értesítse, az említett problémával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A sertéspestis az emberre nem veszélyes, azonban súlyos gazdasági károkat okozhat.

diszno2.jpg

Július elején, a járvány országos megjelenésétől kezdődően, Dr. Pál M. Ágoston körzeti főállatorvos sajtóértesítést tett közzé, melyben kiemelte a vész megelőzésére vonatkozó szabályokat.

diszno3
A kékkel jelölt megyékben máris megfertőződhetett a vaddisznóállomány – ez a magyarázata annak, hogy 1247 egészséges vaddisznó kilövését rendelték el Hargita megyében (Forrás: Európai Bizottság)

Az ország két különböző pontján, Tulcea és Szatmár megyékben jelentkezett először az afrikai sertéspestis. Azóta továbbterjedt, főleg az ország déli vidékein, pillanatnyilag 12 megyében tudnak több száz gócról. Több mint két hónap alatt az látszik, hogy az erőfeszítések ellenére a járvány terjedését nem tudják megállítani. A járványnak nincs ellenszere, nincs ellenoltás, egyetlen módszer a továbbterjedés fékezésére az állatok elpusztítása. Mindezek miatt szükséges a sertéstartó gazdák felkészítése, mind a járvány megelőzését illetően, mind arra az esetre, ha Hargita megyét is eléri a pestis. Tovább

A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal közlése nyomán

Fotók: Agrotrend.hu

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.