GÖRDÜLŐ OPERA

Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájának premierjével folytatódik a nagy múltú Gördülő Opera-sorozat, amely első ízben látogat külhoni magyar településekre. Az augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi városba utazó produkció különlegessége, hogy színpadként egy kamion külön erre a célra kialakított pótkocsija szolgál.

opera_muv2.jpg

A 2017/18-as évad során hét szomszédos ország tizenhat magyarlakta települését felkereső Kárpát-Haza OperaTúra különleges élménnyel szolgált mind a harmincezres külhoni közönség, mind a budapesti Opera társulata számára. A folytatást idén a Gördülő Opera-sorozat jelenti, amely csaknem 75 éve a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útnak a II. világháború után, hogy a „segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját.

opera_koz

Hatvan év szünet után 2014-ben újraindult sorozatban most Donizetti több mint száznyolcvan éve állandó népszerűségnek örvendő vígoperája, a Szerelmi bájital lesz látható. A történet főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát. A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Una furtiva lagrima kezdetű tenor-áriával ötvöző darab most Toronykőy Attila rendezésben lesz látható, aki tekintettel a produkció különleges jellegére, a mába helyezte a darab cselekményét, népszínházi jelleget szán az előadásnak, és tervei szerint nem csak a színpadként szolgáló platót, de magát a kamiont is bevonja a rendezésébe.

A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban Adinát Szemere Zita és Nánási Helga, Nemorinót Biri Gergely és Ujvári Gergely, a kuruzsló Dulcamara doktort Szvétek László és Cseh Antal, míg Belcore őrmestert Geiger Lajos és Cseh Antal formálja meg. Az előadásban több mint 20 fős kórussal közreműködik az Opera Énekkara (mb. karigazgató: Csiki Gábor), az ugyancsak 20 fős Opera Zenekart Cser Ádám vezényli.

opera_muv.jpg

Alkotók:
Szövegíró: Felice Romani;
Magyar szöveg: Blum Tamás;
Rendező: Toronykőy Attila;
Látványtervező: Juhász Katalin;
Megbízott karigazgató: Csiki Gábor;
Dramaturg: Kenesey Judit;
Színpadi mozgás: Marosi Edit.

opera_sztgy.jpg

Augusztus 31. és szeptember 9. között az előadást az alábbi településeken mutatják be: Sepsiszentgyörgyön (2018. augusztus 31.), Kézdivásárhelyen (2018. szeptember 1.), Csíkszeredában (2018. szeptember 2.), Gyimesközéplokon (2018. szeptember 3.), Gyergyószentmiklóson (2018. szeptember 5.), Szentegyházán (2018. szeptember 6.), Székelyudvarhely (2018. szeptember 7.) és Marosvásárhelyen (2018. szeptember 8.). Jövő év augusztusának végén a produkció majd ismét útnak indul, ekkor Közép-Erdély, Bánát és Partium magyarlakta településeit fogja felkeresni.

opera_kezdi.jpg

Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország Kormánya támogatásával valósulnak meg.

ÍRÁSUNK A TOVÁBBIAKBAN FRISSÜL!

opera_logo.jpg

A fotók a Magyar Állami Operaház honlapjáról valók.

Címképen: a koncert előkészületei Kézdivásárhely főterén – a felvétel 2018. szeptember 1-én készült.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “GÖRDÜLŐ OPERA” bejegyzéshez

  1. Koszonet a Magyar Kormanynak a hozajarulasat ,hogy ijen elmenyben lehetet reszunk es foleg az Operahaz muveszeinek ,zenekarnak es karvezetojenek ,hogy felvallaltak ezt a turnet !!FELEJTHETETLEN ELMENY!megegyszer KOSZONET !!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.