Nyári turnén a FILI (7.) – Egyszerű, nagyszerű: Bälinge

Szeret bennünket a Fennvaló, és jól imádkoztok értünk: ősziesen hűvös, de napsütéses időt kaptunk a szabadtéri ebédünkhöz Bälinge-ben. Bár fejünk felett folyamatosan fekete felhők gyülekeztek, csak a buszos hazaút alatt esett, s a stockholmi szállásaink felé csodás szivárványok kísértek – folytatják közös naplójukat a filisek az együttes honlapján. Viszonylag kipihenten állítják, hogy ma is jó napjuk volt, s rájöttek arra, amit a szívük mélyén eddig is tudtak: kisvárosi gyermek-együttesként, falun és vidéki településeken érezik leginkább otthonosan magukat, s erről győzött meg a Bälinge-i vendégszereplés is.

40244705_2085537144813402_4416562617628229632_n.jpg

Vasárnap 11 órára kellett visszatérniük a stockholmi Magyar Házhoz, majd egyórás út következett Uppsaláig, ahol villám-városnézésre szálltak le a buszokról. Pár pillantást vetettek az egyetemi múzeumra, néhányan annak híres amfiteátrumára, az „Anatómia lecke” című Rembrandt festmény helyszínére is. Vele szemben betértek Svédország legnagyobb székesegyházába: elképesztő, 118 méter magasak a tornyai, és ugyanolyan hosszú, mint magas. Tornyai 30 kilométerről is látszanak. Imádkoztak és énekeltek.

40291094_2085536721480111_3604148040098643968_n.jpg

A Fili zen a vidéken járva volt legmesszebb Szentegyházától, mintegy 3200 kilométerre, de innentől kezdve hazafelé fordultak, s a visszaúton haladva koncertről-koncertre, egyre inkább közelednek otthonaikhoz. De addig még hátra van egy és más!

Uppsalától pár percre, megérkeztek Bälinge-be, a közeli kis településre – írják. Itt a falu is teljesen más, mint otthon: zöldövezete csodálatos, aszfaltút mindenütt, egységes színű, bordó faházak, hatalmas távolságra egymástól, frissen nyírt pázsit, a házak stílusához illeszkedő mezőgazdasági épületek. Kertjeikben vidáman hétvégéző helyiek.

40298005_2084917834875333_5360599972637048832_n.jpg

“A vidéki egyszerűségében szép Bälinge-i templomban kissé energiátlanok voltunk – olvassuk az utazása krónikájában -, a Tanár bácsi szerint, 8,8-at ért a délutáni hangversenyünk, de a kísérőink azt mondták, gyönyörűen szólt a cigány ének és a svéd altató is. A fogadtatás igazán meleg volt, nem hiába szeretjük a magunkhoz hasonló vidékieket: közvetlenek, kedvesek voltak, nagyon hálásak a kapott élményért, s a templom előtt elfogyasztott estebédünket finom, házi süteményekkel tetézték meg. Csaba bácsi, a szakácsunk ezúttal csirkét főzött, natúr krumplival és muratúra-szerű, vegyes savanyúsággal. Megvendégeltük a helyieket is. Egyszerűségében volt nagyszerű Bälinge, búcsúzáskor valódi könnyek csillantak a szemekben. Az összetartozás érzését a hazafelé úton gyönyörű szivárvány koronázta meg, s a stockholmi Magyar Háznál ismét csatlakoztunk pót-szüleinkhez. Utolsó éjszakánk következik a svéd fővárosban, holnap újra hosszú útra indulunk. Működő wifit eddig csak elvétve, és nagyon gyengét találtunk a svédországi szálláshelyeken. Holnap Göteborgból jelentkezünk.”

csaba_haaaz
Csaba bácsi és a Tanár Úr – azaz: Katona Csaba, a szakács és Haáz Sándor, a karnagy

Forrás: Fili.ro

A tudósításhoz Farkas Antal felvételeit használtuk.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.