MI, SZÉKELYEK ÉS ROMÁN BARÁTAINK (16.) – Ibiza, tenger, jólét, rózsaszín köd és ami mögötte van

Mihai Seman görögkeleti lelkész idestova bő másfél évtizede szolgál Spanyolországban, történetesen a Baleár-szigetek legnagyobbikán, Ibizán. Kinti tartózkodása során rengeteg élményben, tapasztalatban volt része. És ami mindennél fontosabb, egy percre sem feledkezett meg az erdélyi gyökerekről.

Ma már visszavonulását tervezi. Időközben egyik fia elvégezte a teológiát, és hozzá is látott az egyházközség “átvételéhez”. Mivel másik gyermeke ugyancsak a szigeten él, a nyarakat feleségével együtt kint töltik, télen viszont hazatérnek Erdélybe, Tordaszentlászló községben levő “igazi” szolgálati helyükre.

Seman_tiszteletendo_es_az_immar_nehai_peldakep_Iacob_Stark
Seman tisztelendő és az immár néhai Iacob Stark atya, aki a papi hivatás iránti érzékenységet gyermekkorában felkeltette benne

Mihai Seman vagy – magyarosan – Szemán Mihály életét történelmi tények határozták meg. Sem tanulmányai, sem magánélete, de munkája során sem tudott kilépni abból a “nehézkedésből”, amely olyannyira megszabja az itteni emberek életét. Életútjáról, a magyar kultúrához való kapcsolódásáról vall. És a többes, vagy inkább sokirányú kötődésről. Közvetlenül, szenvedélyesen, őszintén, ahogyan egy, az érintett témák iránt érzékeny emberhez illik.

Harom_generacio
Három nemzedék

Az interjú készítésének folyamatában a tisztelendő úr felhívta figyelmünket egy televíziós műsorra, amelyben a szintén lelkész, nagyobbik Seman-fiú életébe pillanthatunk be. Ritka élmény “vendégmunkás papot” látni, s az a fajta derű sem mindennapi, amelyet fiatal kora ellenére is felvállalt Stefan, mert fontos a mindennapi betevő megszerzése, de még fontosabb a hívek, a gyülekezet szolgálata. (A román nyelvű riportot a Trinitas TV készítette. Sajnos, nem áll módunkban feliratozni a videót, hang-alámondást sem tudunk rátenni, úgyhogy pár szóban megpróbáljuk összefoglalni a lényeget a románul nem beszélő látogatóknak. Ibizán a görögkeleti pap nem él meg a hívek adományából. Hétközben munkát kell vállalnia, sőt az sem számít rendhagyónak, hogy szombatonként és a különleges görögkeleti ünnepeken is be kell mennie a papnak munkába. Ez a munkahely nem a templomban van! Stefan Semannak a futárszolgálat menedzsmentje engedélyezte, hogy ilyen alkalmakkor tegye félre a céges pólót, s ölthessen reverendát, amikor volánhoz ül. Csodabogárnak számít a paposan öltözködő csomagkézbesítő, de másképp nem lehet, Ibizán keményen meg kell dolgozni a betevőért, hogy valódi paradicsomban élhessenek a turisták, akik fenntartják az idegenforgalmat és akikből prosperál ez a szigetvilág. A Szerk. )

Az idősebbik Seman tisztelendővel készült interjú rövid, szerkesztett változata ITT olvasható.


Az interjúsorozat, illetve minden ide, A ROMÁNIAI MAGYAROK SZÁZ ÉVE című programhoz kapcsolódó írás – recenzió, dokumentumközlés, beszámoló – a COMMUNITAS ALAPÍTVÁNY támogatásával valósult meg a 2018. február 1. és november 30. közötti időszakban.

communitas_vizszintes

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.