MAGYAROK A ROMÁN NEMZETÁLLAMBAN – Riportpályázat

Ezzel a címmel hirdet riportpályázatot a Székelyföldi Magyar Újságírók Egye­sülete (SZMÚE). Irányadó kérdéskör: Milyen következményekkel járt Erdély Romániához csatolása az itteni magyarokra nézve? Hogyan ítélik meg a jelenlegi helyzetüket? Miként viszonyulnak a szülőföldhöz és a nemzeti önazonossághoz? Van-e közösségi jövőképük Látnak-e megoldást gondjaikra és miként lehetne azt megvalósítani?

Harta-Romaniei-Mari
Nagy-Románia ideálisnak tartott térképe (1919)

Bárki pályázhat életkortól, lakhelytől és állampolgárságtól függetlenül. Benevezni csak eddig meg nem jelent írásokkal lehet. A riportnak a megadott témát kell feldolgoznia, terjedelme nem haladhatja meg a tízezer betűhelyet. Az íráshoz nyolc, a tartalomhoz szorosan kapcsolódó fényképet is kérnek.

A beérkezett pályaműveket öttagú szakmai testület bírálja el: Farkas Árpád, Kossuth-díjas író, költő, műfordító, a bíráló bizottság elnöke; Farcádi Botond, a Háromszék főszerkesztője; Galbács Pál, az SZMÚE alelnöke; Karácsonyi Zsigmond, a Népújság főszerkesztője és Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője.

A pályázati eredményt 2019. január 14-én, hétfőn teszik közzé a szervezők.

Az első helyezettet 500 (ötszáz), a második helyezettet 250 (kétszázötven), harmadik helyezettet pedig 150 (százötven) euróval díjazzák. A nyertes pályamunkák a Brassói Lapokban, valamint a Hargita Népe, Háromszék és Népújság című megyei napilapokban jelennek meg.

A díjak ünnepélyes átadása Sepsiszentgyörgyön a magyar kultúra napján, 2019. január 22-én, kedden lesz.

A pályaműveket 2018. december 14-ig fogadják el PDF formátumban, egy szintén PDF formátumban megírt levél kíséretében Bedő Zoltán SZMÚE-elnök címén: bezo59@freemail.hu.

A levélnek a következő adatokat kell tartalmaznia: család- és keresztnév, születési év, lakhely, e-mail-cím, telefonszám, aláírás. Az adatokat bizalmasan kezelik, harmadik félnek nem adják át.

Az aláíratlan riport, illetve levél, a kért adatok hiánya, a beküldési határidő túllépése, valamint a megadottól eltérő téma esetén a pályamunkát nem veszik figyelembe – közli felhívásában a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete.

Címképen: A Bátky-Kogutowicz-féle térkép a – Horvátország nélküli – történelmi Magyarország néprajzi térképe, a magyar térképtörténet kiemelkedő alkotása. Ezt használták a magyar delegáció tagjai az első világháborút lezáró tárgyalásokon. Bár a trianoni döntésre nem lehetett hatással, később az 1940. augusztusi 2. bécsi döntésnél a Bátky-Kogutowicz térképet is használták a Magyarországnak visszajuttatott Észak-Erdély határainak megállapításánál.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.