IN MEMORIAM GYÁRFÁS JENŐ – kiállítás Székelyudvarhelyen

A Haáz Rezső Múzeum – jelen év januárjában megnyitott, A magyar festészet remekműveiVálogatás a Kultúrpalota kincseiből című képzőművészeti tárlatot követően – egy újabb „klasszikus” festészeti kiállítást tár a látogatók elé. A Gyárfás Jenő emlékkiállítással most nyomatékosítani kívánják az intézmény azon szándékát, hogy az erdélyi közgyűjteményekben őrzött értékes képzőművészeti állományt elérhetővé tegyék a székelyudvarhelyi és a környéken élő közönség számára.

gyarfas_tetemre
Gyárfás Jenő: Tetemrehívás (1881) – a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona

Gyárfás Jenő művészete leginkább Sepsiszentgyörgyön ismert, ahol a nevével fémjelzett képtár gyűjteménye szép számban őrzi a művészegyéniség alkotásait. A székelyudvarhelyi kiállításon elsősorban a művész eddig ismeretlen vagy kevésbé ismert munkáit mutatják be. A nagy kompozíciókhoz (Tetemrehívás, Gábor Áron halála) készített tanulmányok, kisebb tájképek, portrék, csendéletek – amelyeket az elmúlt években sikerült szakszerűen restaurálni – kiváló „műterem-darabjai” a magyar festészet egyik legnagyobb alkotója életművének.

gyarfas_a_tel_orome
Gyárfás Jenő: A tél öröme (1883)

Az alkotóról röviden

Gyárfás Jenő (Sepsiszentgyörgy, 1857. április 6. – Sepsiszentgyörgy, 1925. december 3.) magyar író, festő és grafikus. Pesten tanult a Mintarajziskolában (1873–1877), mestere Székely Bertalan történeti festő volt. Rajz- és festői tanulmányait Münchenben folytatta (1877-1880), ottani jeles mesterei Wagner Sándor, Dietz és Gabriel von Max. Hamar kitűnt az arcképfestészetben, még 1880-ban megfestette Münchenben Karlovszky Bertalan fiatal festőművész portréját, amely remekbe sikerült. Életképeivel Münchenben, Pesten és Bécsben is sikere volt, de vevőre vagy mecénásra nem talált. Megélhetését úgy tudta biztosítani, hogy pesti képes folyóiratok számára készített illusztrációkat. 1882-ben állami ösztöndíjjal eljutott egy rövid itáliai tanulmányútra, de ezután rajztanári állást vállalt szülőhelyén, Sepsiszentgyörgyön, s ezzel a lépésével mintegy kikerült a fővárosi művészeti élet vérkeringéséből. Vállalt arcképfestést, könyvillusztrálást, s történeti képeket festett, az 1896-os millenniumi kiállításra V. László király esküje című festményével készült. Írt ódákat, drámákat, románcokat, balladákat, mindezeket maga illusztrálta. Kivette részét az Osztrák–Magyar Monarchia Írásban és Képben című monumentális kiadvány illusztrálásában, továbbá számos díszoklevelet tervezett és festett a különböző ünnepi alkalmakra. Igen foglalkoztatott festő és grafikus volt Erdélyben. Idősebb korában szembetegség és családi gondok nehezítették életét.
Az akadémikus és történeti festők sorába tartozik, de több is annál, portréin kitűnik jellemábrázoló képessége, tusrajzain finom vonalvezetés, oldottabb festőiség jellemzi (pld. Jairus lányának feltámasztása c. képén). Nagy festői tehetségről és iskolázottságról számot adó portréi, valamint bibliai, irodalmi, történelmi ihletésű képei és életképei vannak. Fő műve, legszebb alkotása a Tetemrehívás 1883-as végső változata, Arany János azonos című balladájának zárójelenete. Gyárfás e művét Pesten kezdte el festeni, s Erdélyben fejezte be, de hálából az állami ösztöndíjakért, a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta, onnan került aztán a múzeumok szakosodása révén a Magyar Nemzeti Galériába.

gyarfas_gabor_aron_halala
Gyárfás Jenő: Gábor Áron halála (1925, befejezetlen) – a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum tulajdonában (Varga Nándor Lajos, majd Vinczeffy László restaurálta)

Történelmi képei szolgálták a nemzeti tudat ébrentartását (pld. II. Rákóczi Ferenc, Gábor Áron halála a kökösi csatában, Kossuth Lajos), más képei a dualizmus rendszerével való megbékélésre (pl. I. Ferenc József császár, Erzsébet királyné, Deák Ferenc) késztettek. Alkotói tehetségét azoknak adta vissza, akiktől ő származott. Műveit a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtára és a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

A Gyárfás Jenő 25 festményét valamint személyes tárgyait bemutató kiállítás október 25-ig látogatható a Haáz Rezső Múzeumban.

haberstumpf_villa_kelemen_albert_rajza


Az IN MEMORIAM Gyárfás Jenő című festészeti kiállítás megnyitójára a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban (Haberstumpf-villa) kerül sor 2018. augusztus 18-án, szombaton 18.00 órakor. A vendégeket Orbán Balázs önkormányzati képviselő, illetve Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke köszönti. A kiállítást megnyitja Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Közreműködik Boldizsár Szabolcs fuvolán.


HaazRezso_logoHaáz Rezső Múzeum
535600 Székelyudvarhely
Tel./Fax: 0040 266 218375
Bethlenfalvi út, 2-6, Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
www.hrmuzeum.ro

udvarhely_cimer

A címképen: Gyárfás Jenő önarcképe (1875) 

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.