Áttetsző folyómeder – In memoriam EGYED PÉTER

Életének 65. évében, 2018. augusztus 2-án váratlanul elhunyt Egyed Péter, kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus. Egyed Péter szülővárosában érettségizett, a kolozsvári egyetem filozófia szakán szerzett diplomát. Pályája kezdetén Temesvárt tanított, később a Kriterion Könyvkiadó kolozsvári szerkesztője lett. 1973 óta közölt verset, kritikát, tanulmányt, eleinte főképpen az Echinoxban és a Korunkban. 1974 és 1978 között a kolozsvári diáklap magyar oldalainak felelős szerkesztőjeként működött. Egyetemi oktatói pályája a rendszerváltozás után bontakozott ki.

A parton lovashajnal című Forrás-kötetének (1978) tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések s a konkrét itt-lét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi.

Bírálatai, tanulmányai (amelyek közül kiemelkedik Bretter György Itt és mást című kötetéhez írott 1979-es bevezető tanulmánya) a filozofikum közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást mutatnak. Az irodalomszemiotika művelője, a kortárs magyar irodalom és filozófia egyik legnagyobb hatású alkotója volt, a kolozsvári egyetem filozófiai karának oktatója. 2009-től a kolozsvári Többlet című filozófiai folyóirat (Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapja) felelős szerkesztője.

Egyed Péter temetése hétfőn 11.00 órakor kezdődik Kolozsváron az Egyetemiek Házában.

Forrás: Transindex, MTI

egyedpeter.jpg

Emlékfoszlányok E.P.-ről

Valamikor a múlt század nyolcvanas éveinek közepén ismerkedtünk meg. Akkortájt ifjú titán voltam, költői álmokkal. Péter a Kriterion szerkesztőjeként több pályatársam Forrás-kötetét gondozta. Az én könyvemből aztán nem lett semmi, mert 1990 után visszakértem a kéziratot. Egyébként a Forrás-nemzedékek sora aztán meg is szakadt. Így nem váltam irodalomtörténeti tényezővé, s talán érettségi tétel sem leszek a versek által. Péterrel Szegeden találkoztunk ismét, amikor ott tanított, s ha lazán is, de bekerültem a tanítványai sorába. Félig-meddig mester-tanítvány viszony alakult ki köztünk, emlékszem, végigjártuk az akkortájt divatos kocsmákat, interjút készítettem véle és kértem tőle kéziratot is a Szegedi Egyetem c. lap általam szerkesztett melléklete számára. Aztán volt egy Asztaltársaság című beszélgetős műsor a Duna Televízióban – Temesi Ferenc Kossuth-díjas író ötlete alapján készült mintegy 10-12 ilyen felvétel – , amelybe beajánlottam, fel is vettük a műsort egy farkasokat is ordításra bíró téli napon a csíki Nagy Imre Galériában – talán 1997-ben… Aztán ismét szünet következett a kapcsolatunkban. Az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány díjátadó egyik gálája után – 2014-ben – együtt vacsoráztunk a Gondűző Étteremben Székelyudvarhelyen. Nagy, hosszú asztalnál ültünk mintegy huszonöten. Péter vélem szemben, átlósan, a lehető legtávolabb. Nem kereste velem a kapcsolatot. Különösebben én sem. Volt köztünk még néhány levélváltás a világhálón, többnyire én kezdeményeztem – ekkor is kézirat, ajánlás miatt – , de elmaradtak az igazi, a személyes beszélgetések. Ki gondolta volna, hogy örökre? Vagy vannak, lesznek még találkozások? A művek által mindenképp. Isten veled, Péter!

S. M.


 

Egyed Emese

Áttetsző folyómeder

Szőlőszemen süt át a nap.
Egymást karolja pironkodva
a horgasujjú szederág
s a kert didergő szögesdrótja,
látszik a lassú víz alatt
a mese néhány alkatrésze;
megtörtük a hullámokat, sodródtunk
iszapos vidékre.

Négy fekete kanca nyakára
vetít a dél parányi csókot,
félrefordulnék, de hiába:
nyugalmuk érzem,
beleborzongok.

Emlékszel? Fázott a kezed.
Őszt emlegettünk s féltünk tőle.
Zátonyok közt most ő vezet
kék világunk kikötőjébe.
Leheletemmel ujjaid
szívesen melengetném: hol vagy?
Szederágat horzsol a fény. Ma
nem találkozunk
Sem holnap.

In: Háromszék, 2018. augusztus 4., szombat

A címkép Bálint Elemér Imre felvétele

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.