TUSVÁNYOS, 2018

Szabadegyetem és buli. Kikapcsolódás és kapcsolatépítés. Pofavizit és helykeresés. Attól függ, hogy kinek milyen a társadalmi státusza. Mindenesetre mi is ellátogattunk a táborba pár órára július 25-én, szerdán. Első látásra komolyabb változásokat nem észleltünk a tavalyi találkozóhoz viszonyítva: hol esett, hol sütött a nap, medveveszély volt és határozottan érezhettük azon problémák a nyomait is, amelyekkel idehaza és Európában egyaránt küszködünk az élet legkülönbözőbb színterein.

Simó ?árton
Fárasztó, fajsúlyos, érdekfeszítő – Fotók: Simó Márton

Melyek ezek? Emlegessük csak fel, de nyilvánvalók: hatalmi arrogancia a román térfélről, koncepciós perek, magától értetődően rosszindulatú, de jogi köntörfalazással okosan és balkáni rafinériával megmagyarázott törvénytelenségek, szegénység, elvándorlás – a mi gyermekeinké – , migráció – a más népeké, nyilván, nem a miénk! – és a magyarok helyzete itt, ott, meg amott…

DSC08882.JPG

Semmiféle különleges cél nem vezérelt, hiszen az az előadás, amelyre tulajdonképpen már vagy két hete készültünk, sajnálatos módon elmaradt – az autonómiatörekvéseket zászlójukra tűző mozgalmak, pártok küldöttei jöttek volna, talán Dél-Tirolból, Katalóniából, Baszkföldről, Észak-Írországból – , de még az egyetlen vállalkozó szellemű bajorországi aktivista is visszafordult Bukarestből. Úgyhogy ez az előadói blokk elmaradt (?), illetve gyorsan átalakult: Önrendelkezés, stabilitás és Európa cím alatt futott Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó (Magyarország Miniszterelnökség), Szilágyi Zsolt elnök (EMNP) részvételével. A beszélgetést Fancsali Ernő (az EMNP kolozsvári szervezetének elnöke) vezette.

DSC08881
Bakondi György a határvédelem fontosságáról beszélt, azt is érintette, hogy a román határőrizeti szervekkel jó a kapcsolat, és viszonylag szerencsés helyzetet teremtett, hogy nem jött létre az a migráns-útvonal a Fekete-tenger-Románia-Magyarország-Ausztria-Németország viszonylatban, amelytől tartottunk, hanem délebbre tevődött

Még így is izgalmas volt ez az esemény – számunkra legalábbis – és ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy a későbbiekben személyes interjúkban közelítünk majd a téma most elmaradt vonatkozásaira. És találkoztunk Vladimir Păduraru barátunkkal, aki a közelmúltban szólalt meg a Mi, székelyek és román barátaink címet viselő interjúsorozatban. (Ez is jólesett!)

DSC08872
A cég legendásan jól megy – mondja Fazakas Szabolcs – , csak így érdemes… Viszont megérne egy elemzést, hogy mekkora ez a Legendárium-lufi, s valóban mire jó, meg hogy még kik, mik vannak a prérin…

Kollégáink a Hargita Népétől (HN) azonban többen is jelen voltak a különböző helyszíneken, úgyhogy beszámoltak a megnyitóról, amelyen Tusványos vezéregyéniségei meghatározták a tábor küldetésének lényegét, a csapásirányt, amelyen idén haladnak. Egy másik írásban, amelyet Kovács Hont Imre jegyez, immár majdnem száz évvel, Trianon és az éppen aktuális EU-projekt kapcsán arról értekeznek a politikusok és közéleti szereplők, hogy várják Románia válaszát és Közép-Európa iránti határozott elköteleződését.

DSC08887
Itt jár-kel Mátyás király és második asszonya, Beatrix is, ha jól látjuk… Vagy ez az öltözködést épp befejező hölgy a bécsi polgárleány lenne, netán Szép Ilonka? Nem. Ez nem lehetséges, hiszen nekik nem jött össze semmi…

DSC08885.JPG

Merjük ajánlani a hét következő napjaiban is azokat a ráközelítési próbálkozásokat, amelyeket a HN újságírói publikálnak. Majd sorban, módjával.

DSC08876.JPG

DSC08883.JPG

Egyébként az a leginkább célszerű, ha ki-ki maga megy el egy-két vagy több napra és részt vesz minél több programon. Mert bulinak, töltekezésnek egyaránt alkalmas ez a hely.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.