„Finisszázs” Szolokmában

Egy hónappal a Sóvidék Népviseletben II. találkozó után a szervezőcsoport képviseletében visszajártunk a településre. Volt néhány fizetetlen számla, egy-két ott felejtett tárgy, illetve olyan képek is voltak az iskola folyosója falán, amelyeket saját gyűjteményünkből kölcsönöztünk, s amelyek a szomszédos településekről valók, ottani népviseletbe öltözött embereket ábrázolnak. Rendeztük sorainkat…

Azzal a reménnyel távoztunk, hogy sikerült valami maradandót alkotnunk, hogy még inkább sikerült felkeltenünk a helyiekben és az elszármazottakban az egészséges lokálpatriotizmust, a hagyományokhoz és a népviselethez való ragaszkodást.

DSC08372
Demeter Erzsébet, a vegyesbolt vezetője örömmel és jókedvűen segítette munkánkat – ez is egy ilyen szép pillanat, mindjárt a két kép felszerelését követően

Elkészíttettük 2-2 példányban az 1940-es faluképet, amelyen azok a szolokmaiak láthatók, akik akkor részt vettek a hősi emlékmű felavatásán, illetve a mostanit is, amelyen a találkozó népviseletbe öltözött résztvevői láthatók. Ezeket a képeket Vass Imre makfalvi polgármester úr irodájában, illetőleg a szolokmai vegyesboltban helyeztük el. Látható és figyelemkeltő emlékek, amelyek így némiképp hozzájárulhatnak a ragaszkodás életben tartásához.

simon marton 001

DSC01125.JPG

Mivel a fotókiállítás létrehozásakor az anyagiak csak egyszerű nagyítást és paszpartuzást tettek lehetővé, javasoltuk, hogy – lehetőség szerint – próbálkozzanak a bekereteztetéssel és védőfólia vagy üveglap elhelyezésével, hiszen ezeket az értékes felvételeket csak így lehet hatásosan megvédeni a fizikai ráhatásoktól és a szennyeződésektől. Úgy tűnik, hogy ide vonatkozó gondolat már van, s talán mihamarabb cselekvő akarat is kerül hozzá. Magánbeszélgetések során felvetődött, hogy jó lenne erre a célra adományokat gyűjteni, pályázni, hiszen ez tervezés, a gondoskodás is a helyhez, a szolokmai értékekhez való kötődést jelzi és erősíti.

Az Élő Székelyföld Egyesület igyekszik ide vonatkozóan árajánlatokat beszerezni, s attól sem zárkózik el, hogy javasoljon célszerű és anyagilag is elérhető megoldásokat.

A Sóvidék Népviseletben II. az NSKI elnöke fővédnökségével, a Szász Jenő úr által vezetett intézmény támogatásával, partnerségben Makfalva Község Önkormányzatával, az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport szervezésében valósulhatott meg. A Sóvidék Népviseletben találkozók következő állomása 2019-ben Siklód lesz, az a falu, amely a legnépesebb küldöttséggel érkezett és a legszínesebb népviselet-kavalkádot mutatta be. E találkozó időpontjáról folyik az egyeztetés, amelynek eredményéről, a részletekről a közeljövőben beszámolunk.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.