ANDRÁSY ZOLTÁN emlékkiállítás a Barabás Miklós Galériában

A Barabás Miklós Céh (BMC) folytatja az Andrásy Zoltán (1910-2006) grafikus- és festőművész, a Magyar Művészeti Intézet és a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet egykori tanszékvezető tanára hagyatékából előkerült, szakszerűen feldolgozott műalkotások bemutatását a BMC galériában.

andrasy_nagyszeben
Andrásy Zolltán: Nagyszeben

A szebeni születésű Andrásy Zoltán (1910-2006) a bukaresti Képzőművészeti Akadémián szerzett diplomát 1933-ban. Kolozsváron telepedett le. 1939-től a Barabás Miklós Céh tagja és kiállító művésze. 1941-ben elnyerte a kolozsvári plakátpályázat díját. 1956-ban és 1960-ban szerepelt a Velencei Biennálén, a 30. Biennálé díjazottja lett. 1949-1975 között a kolozsvári Képzőművészeti Főiskola tanáraként működött. Első egyéni kiállítását 1945-ben rendezte Kolozsváron. 1960-ban Cs. Erdős Tiborral közösen elkészítette a kolozsvári Állami Magyar Színház előcsarnokának sgraffitóit. Közel száz irodalmi, ismeretterjesztő és politikai könyvhöz készített művészi címlapot és illusztrációkat.

andrasy_szamos
Andrásy Zoltán: A Szamos-híd Kolozsváron (1956)

Megelevenítő erejének legszebb példái gyermek- és ifjúsági könyveknek, így Arany János: Tillaárom, haj! (1942), Horváth István: Jegenye (1949) és Zölderdő fia (1955), Kányádi Sándor: Kicsi legény, nagy tarisznya (1969) és Hajdu Zoltán: Forróvizet a kopacna (1971) c. köteteinek illusztrációi. Andrásy borítófedelével jelent meg a 48-as Erdély című emlékkönyv 1943-ban Kolozsvárt (Urházy György egy hasonló 1848-as könyvének borítófedele nyomán). Kilencven éves koráig rajzolt és festett, utolsó festménye Téli táj varjakkal című festménye a lehető leghidegebb színekben, ekkor már megérintette az elmúlás szele, de a kolozsvári művészeti élet eseményeit haláláig figyelemmel kísérte.

Andrasy_plakat
A jelenlegi kiállításra hívó plakát

A Barabás Miklós Céh kolozsvári, Farkas/Kogalniceanu utca 27. szám alatti székházának galériájában július 17-én, kedden, 17.00 órakor megnyíló rendezvény házigazdája Kolozsi Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész, a BMC elnöke. Kurátor: Tosa Katalin egyetemi docens. Bevezetőt mond: Németh Júlia műkritikus.

bmc_logo

www.bmceh.ro

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.