Ízelítő UDVARHELYSZÉK népi hagyományaiból a Székely Vágtán

A július 13–15. között zajló Székely Vágta második napján, szombaton a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Udvarhely vidéke népi kultúrájának néhány szeletét tárja az érdeklődő közönség elé. Hargita Megye Tanácsa Székelyudvarhelyen működő alintézménye a Székely Vágtán való részvételével a rendezvény kulturális kínálatát igyekszik színesíteni néphagyományokhoz kötődő programjaival.

A Forrásközpont sátrában helyet kap a néptánc és a népzene: az oroszhegyi Szilvamag Néptáncegyüttes udvarhelyszéki táncokat mutat be. A néptánc iránt érdeklődő közönséget egy-egy tánclépés begyakorlására, népdalok tanulására, közös éneklésre várják.

huszarok
Archív felvétel a 2017-es vágtáról – Fotó: Tompa Réka

Nem marad el Hargita megye népi kultúrájának, hagyományainak és helytörténetének bemutatása sem: eladásra kínálják az intézmény kiadványait (Több szem többet lát, Másfél évtized képesszenciája, Havasok üzenete, Székely szimbólumokról szóló kötetek, A székelység története, Szent László emlékhelyei Hargita megyében – képeslapgyűjtemény, Tamási Áron nyomában Farkaslakán fotóalbum, stb.), de lesz gasztronómiai kínálat is: az eseményen résztvevők megkóstolhatnak egy Udvarhely vidéki hagyományos főételt.

legenyes

A nemzetünk lovas hagyományait ápoló rendezvényen való részvétel célja felhívni a figyelmet Hargita megye népi kultúrájára, tudatosítani a helyi értékeink fontosságát, továbbá a programkínálatunk által a rendezvényre ellátogató turisták számára még vonzóbbá tenni Székelyföldet.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Székely Vágtára szóló kulturális kísérőprogramjainak megvalósulását Hargita Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület támogatta.

logoholder.jpg

Az idei részletes program a www.szekelyvagta.ro honlapon olvasható!

A Forrásközpont közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.