BORGÓ \ SÁNTA

Budapesten, a MAMŰ Galériában nyílik meg 2018. július 13-án, 18.00 órakor Borgó György Csaba és Sánta Csaba közös kiállítása, amely a két alkotó munkáinak egy-egy szegmensét mutatja be. A két művész munkásságának közös kiindulópontja, hogy mindketten szimbólumokat használnak műveik megjelenítése során.

Sánta Csaba a népi bútorok, kapuk, kolompok, mozsarak, és egyéb használati tárgyak formavilágának újjáértelmezéséből építi fel néha derűs, néha szakrális komolyságú műveit, felhasználva a bronzöntés során elsajátított, magas mesterségbeli tudás technikai lehetőségeit. A művész elve, hogy Székelyföld olyan gazdag formavilágot teremtett, amely kiapadhatatlan forrásként kínálja magát számára az alkotáshoz. Ezt felhasználva alakította ki a sajátos forma- és tartalomrendszerét, amelyet mostanra már egyedi nyelvezetté formált.

Borgó ebben a festészeti sorozatában Bolyai Jánosnak a pszeudoszféra-elmélet matematikai számításai alapján készített alkotásából indul ki, amelyet sajátos jelrendszerének kontextusában értelmez. Bolyai egy elméleti munkájában arra a következtetésre jutott, hogy a világmindenségnek akarata van. Borgó ezt az akaratot próbálja megfogalmazni a legkisebb fickándozó lényektől a kozmikus jelenségekig terjedően. Ezekben a munkáiban olykor használati, vagy szakrális tárgyakat jelenít meg az évtizedek alatt kialakított szimbólumainak rendszerével.

Helyszín: MAMŰ Galéria – 1071 Budapest, Damjanich u. 39. (bejárat a Murányi utcából).

mamu

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.