LOVAS ZARÁNDOKLAT – 450 km lóháton

Július 7. és 21. között erdélyi és anyaországi lovasok részvételével a vallásszabadság 450. évfordulójára emlékezve kerül sor lovas emlékzarándoklatra. A zarándoklat kezdési időpontja 2018. július 7. Ez a nap Erdély első fejedelmének, János Zsigmondnak a születésnapja. A zarándoklat befejezésének ideje: 2018. július 20.

unit_450_logo.jpg

Az útvonal érinti az évfordulót ünneplő és a zarándoklatot kezdeményező Magyar Unitárius Egyház erdélyi részének hat történelmi múltú egyházkörét. Fő állomáshelyei a vallásszabadság, más néven a lelkiismereti szabadság eszméjéhez kapcsolódnak: Torda (1568, országgyűlési rendelet), Gyulafehérvár (János Zsigmond nyughelye). A bevett vallások elvén a zarándokcsoport felekezetileg vegyes összetételű, és a a zarándokút érinti mindenik felekezet egy-egy jelentősebb gyülekezetét. A zarándoklat résztvevői a különböző felekezetek képviselői, akik egyben hagyományőrző, lovas emberek is.

Print
A zarándoklat tervezett útvonala

„Az 1568-as vallásszabadság-törvény 450. évfordulóján ennek a vallási- és történelmi zarándoklatnak a célja, hogy a három törvényes nemzet és a négy bevett vallás egyenjogúságának elvén, Erdély történelemmel átitatott terein átkelve (Székelyföld– Székely-mezőség–Mezőség–Aranyosszék–Hegyalja–Szászok földje–Királyföld–Székelyföld) tisztelegjünk, emléket állítsunk és értékekre irányítsuk a figyelmet” – mondotta a szervezők nevében Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi unitárius lelkipásztor.

A zarándoklat július 21-én, szombaton, Oklándon ér véget, ahol emlékjel-állítás történik. A templomkertben a hősök kopjafája mellé egy emlékkövet helyeznek el, amelyre felvésik a településen az elmúlt 450 évben szolgáló unitárius lelkészek nevét. Az emlékhelyen zászlórúd elhelyezésére is sor kerül.

unitarius_cimer

A vallásszabadság 2018. január 13-án felavatott tordai emlékműve – Farkas Antal felvétele.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.