Nyári turnéra indult a FILI – FRISSÍTVE!

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia 2018. július 4. és 12. között magyarországi hangversenykörutat szervez. A hét és fél napos turnén 140 gyermek, 9 kísérő és 6 sofőr vesz részt. Évek óta gyakorolt szokás szerint induláskor is fellépnek, idén Marosvécsre esett a választás, ahol július 4-én, szerdán 19.00 órától a Kemény-kastélyban, rossz idő esetén a helyi református templomban hallgathatják meg őket az érdeklődők.

FRISSÍTVE 1.

Az együttest és az egybegyűlteket Vécsi Nagy Géza köszöntötte a Kemény-örökösök nevében, majd Ördög Ferenc, a község polgármestere szólt igen megilletődötten és nagy örömmel, hogy sok elfoglaltsága mellett személyesen is részese lehet az élménynek. A visszaszolgáltatás óta eltelt szűk öt esztendőben ez a rendezvény számított a legemlékezetesebbnek, mondták a kastélyban szervezett programok rendszeres látogatói.

DSC01902
Haáz Sándor köszönti a közönséget és bevezeti az előadást – Farkas Antal felvétele

Nagy élmény volt ennyi székelyruhás gyermeket látni és hallgatni egy órányi ízelítőt jól ismert, ám folyton újuló és bővülő repertoárjukból. Az élő koncerteknek mindig sajátos varázsa van, sokkal közelebb viszi az ének és a zene lényegéhez a jelenlevőket.

DSC01888
Kezdődjön! – Farkas Antal felvétele

A szervezők 340 felnőtt-belépőt osztottak ki, de ennél sokkal többen voltak jelen, hiszen a családok iskoláskorú és még kisebb gyermekeiket is elhozták Filit látni. Mivel augusztus második felében a Skandináv-félsziget országaiba készülnek, három újonnan tanult svéd-gyermekdalt is bemutattak.

Haáz Sándor karnagy elmondta, hogy a következő napokban-hetekben, ha megjárták Magyarországot a gyermekek számára kötelező mezei munkák mellett szakítanak annyi időt próbákra, hogy legalább másik hárommal egészítsék ki a „skandináv-repertoárt”.


Az együttes Csongrádon, Kecskeméten, Cegléden, Jászfényszarun, valamint Budapesten, a Mátyás-templomban fog fellépni a következő napokban, július 12-én térnek haza, ahol a városnapok gálaestjén lépnek fel legközelebb.

csongrad-2018.jpg

Másnap, július 5-én Csongrádon, július 6-7-én Kecskeméten, a Csiperó-fesztiválon – a 650 év – 650 gyermek programjain, július 8-án Tápiószelén, július 9-én Cegléden, július 10-én Jászfényszarun, július 11-én Budapesten, a Mátyás-templomban tartanak előadást, ahonnan július 12-én térnek haza.

Farkas Antal szerkesztő-operatőr egy 52′-es filmben foglalta össze a Fili utóbbi években tett külföldi útjait. Különleges örömökkel szolgál ez az összeállítás, hiszen segít újraélni az emlékezetes koncertélményeket. A Fili régi és új szerelmeseinek egyaránt ajánljuk!  

A nyári körút Szentegyházán fejeződik be, ahol a városnapok záró-gálaestjén lépnek fel.

További részletek a www.fili.ro honlapon, amelyen követni lehet az együttest.

logo_fili.jpg

A címkép Farkas Antal felvétele

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.