Együtt él-e velünk a történelem?

Kétségtelen, hogy a két éve lezajlott felújítás jót tett a település UNESCO-világörökségi listára felkerült erődtemplomának, s az is fontos tényező, hogy végre aszfaltút vezet a helyszínre, amely megkönnyíti az autóbusszal vagy személygépkocsival érkező turisták közlekedését. Székelyderzs az a település, ahol a történelem valóban együtt él a faluval – vallják a helyiek, és ezt jelmondatként értelmezik és használják is.

DSC07779
Példa interaktivíiásra

Szent László napján – június 27-én – , amikor tanácskozást szerveztek a megye kultúrában érintett szakembereinek, a művelődési házak igazgatóinak, civileknek és érdeklődő vállalkozóknak, a rossz idő ellenére is tapasztalhattuk, hogy kezdetét vette a turistaszezon, hiszen három autóbuszt láttunk a délelőtti órákban a faluban, amelyek a templomra kíváncsi vendégeket szállították. Ezen kívül pedig néhány személyautó is érkezett ilyen céllal, amelyeket már nem számláltunk.

DSC07676
Ilyenkor nyáron majdnem folyamatos a látogatottság – mondhatni egymásnak adják a kilincset a turistacsoportok

A Viharsarok Egyesület, a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházközség és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által szervezett tanácskozáson bemutatták a muzsnai közösségi életet – a nőegylet tevékenységét – , illetve azt a próbálkozást, amely a helyben élt, itt alkotó Bán Péter (1946-2006) jeles műfordító hagyatékát és emlékét kívánja szolgálni.

ban_peter
Bán Péter Kozma Lajos, Zetelaka alpolgármestere társaságában (2005) – Fotó: Simó Márton

Kovács Árpád művészettörténész előadásában bemutatta a megye stratégiáját, amellyel igyekszik megóvni az épített örökséget. Sashalmi Fekete Tamás, az Arany Griff Rend hagyományőrző csoport vezetőjeként pedig hangsúlyozta, hogy mennyire fontosak a programok a műemlékek hasznosítása terén, hiszen a korhű öltözékek, fegyverek, a zene, a tánc, a harcászati bemutatók mind segítenek az időutazásban, de ugyanakkor erősítik a hely turistamegtartó-képességét, újabb tömegeket vonzanak és a látogatókat hosszabb ideig tartják az objektumok közelében, amely hosszabb távon komoly bevételt eredményez.

DSC07721
Sashalmi-Fekete Tamás

Ma már Székelyderzs igen fontos helyszín, hiszen minden évben több rendszeresen visszatérő alkalmat teremtenek, amikor bemutathatják hagyományaikat, s nemcsak a helyieknek, hanem az elszármazottaknak és a vendégeknek, hiszen például a határkerülés – amelynek 203 éves hagyománya van, s amely unikumnak számít az unitárius egyházban  – látványos, a szélesebb nyilvánosságnak szánt program. Ugyancsak vonzó a hagyományőrző huszárok seregszemléje, a különböző lovasversenyek, amelybe Székelyderzs is bekapcsolódik.

DSC07758
Az időjárás nem kedvezett, így a Griffek – eléggé visszafogottan – a művelődési ház színpadán tarthatták az íjászbemutatót

Az Arany Griff Rend kisebb kiállítást is létrehozott itt az egyik bástyában az évek során, ahol 14-16- századi fegyverek és ruharabok láthatók. A “kastély” a templom melletti tulajdonképpeni erődítmény, amelynek tárolóhelyeit részben ma is használják a falusiak egyúttal néprajzi múzeum is, amelyben több száz éves tárgyak emlékeztetnek az elődökre, az itteni hagyományos életmódra.

DSC07815
A tiszteletes fölöttébb büszke a felújított erődtemplomra – nagy alázattal és szakértelemmel végzi az idegenvezetést és a tájékoztatást is

Demeter Sándor Lóránd, a falu unitárius lelkésze elmondta, hogy a székelyderzsi erődtemplom falfreskóinak keletkezési ideje ismert, 1419-ben festették őket, úgyhogy a következő évben a kerek hatszáz esztendős évforduló jegyében fognak különböző programokat és megemlékezéseket szervezni saját maguk és vendégeik örömére.

DSC07819

A szerző felvételei

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.